avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Fostul soț domiciliat in Canada nu mai plătește ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Fostul soț domiciliat in Canada nu mai plătește pensie alimentara băiatului care a făcut 18 ani

Sunt divorțata de 9 ani ,având in întreținere o fetiță de 16 ani si un băiat de 19 ani.
Băiatul e student la Fac medicina Bucuresti si are aproape 19 ani. Odată cu împlinirea celor 18 ani tatăl lui nu a mai trimis pensia.Cf hotărârii de divorț unde era specificata 18 ani. Așa era formularea in 2008 când am dat divorț.
Am contactat un avocat dar mi s-a spus ca daca nu ii cunosc adresa soțului este greu de demarat o acțiune.Exista mailurile in care se vede discuția ref la pensie si refuzul de a divulga adresa.Are dubla cetățenie.Cum pot proceda?
In 2016-2017 au fost 7 luni in care neavand venituri nu a mai trimis nimic nici fetiței.Mai pot recupera ceva din suma netrimisa?
Deoarece sunt singura cu copiii ..un singur venit si cheltuieli mari am nevoie de suportul lui material...cum rezolv daca nu am adresa lui?
Mulțumesc ptr răspuns

Cel mai recent răspuns: Carmen G. , utilizator 18:08, 9 August 2017
Apelati la Ministerul de externe.Lor le trimiteti toate datele stiute (nume,cnp,ultima adresa stiuta/ultimul loc de munca....)Ei vor trimite o cerere in Canada iar raspunsul va fi primit de catre o instanta.... Pensia de intretinere a foat stabilita in Romania?daca da....raspunsul va fi primit in dosarul respectiv.Astfel dupa ce aveti adresa domnului cereti in instanta un certificat european pentru a.l exexuta silit pentru lunile ce nu le.a platit.Totul cere timp si nu e costisitor.Doar traducerea hartiilor venite din Canada........
Va mulțumesc.
Nu stiu de ce avocatul meu nu a găsit aceasta varianta..Intenționez sa procedez cum m-ați sfătuit.
La Ministerul Justiţiei, există un Departament de Cooperare cu ţările cu care Romania are încheiate acorduri. Găsiţi numărul de telefon pe site-ul M.J., vorbiţi mai înainte la relaţii cu publicul, vă îndrumă cei de acolo.
Dacă există acorduri cu Canada, se rezolvă.
Cooperarea judiciară internațională cuprinde cele mai importante reglementări în materie civilă, comercială, dreptul familiei și penală adoptate atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivel internațional și pe plan intern și se bazează cel mai adesea pe convenţii internaţionale multilaterale sau tratate bilaterale. De asemenea, legea română, ca şi legislaţia altor state, permite în lipsa unor asemenea instrumente juridice internaţionale, cooperarea pe bază de reciprocitate.
Ultima modificare: Duminică, 6 August 2017
Martonze, utilizator
Din pacate, Canada nu e parte la Conventia de la New York 1956, de aceea e mult mai greu. Puteti face insa demersuri la ambasada, la Ministerul Justitiei cum v-a spus colega.
Tot un punct negativ e ca aceste demersuri, telefoane etc. sunt mancatoare de timp si bani, asa incat va fi greu de gasit un avocat. Nu are cum cunoaste timpul ce il va aloca pana la obtinerea unor rezultate, prin urmare nici cat sa propuna ca onorariu. Cu tarif orar nu lucreaza nimeni (clientii din acest domeniu anume) si acesta ar duce, oricum, la suma mare pentru ei.
De aceea ar fi mai usor sa cautati pe cineva care sa va ajute pe o suma fara relevanta cu privire la suma orelor ce vor urma sa vina, a adreselor, revenirilor si telefoanelor, drumurilor. Preferabil o cunostinta sau un stagiar al cuiva, asta daca gasiti un avocat care sa permita stagiarului sa faca oa stfel de munca.
Sigur, puteti face dv. personal aceste demersuri, pot face copiii ca, la urma urmei, sunt mari si e si spre binele lor. As recomanda sa faca ei demersuri, au mai multa energie, initiativa, hotarare... Dati-le un punct de pornire.
Pot gasi zona din care e tatal lor de aici, cu investigatii care pe dv. va pot costa mult si tot asa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Carmen G. a scris:

Va mulțumesc.
Nu stiu de ce avocatul meu nu a găsit aceasta varianta..Intenționez sa procedez cum m-ați sfătuit.



Pt ca ministerul nu va poate ajuta, chiar daca Canada era parte a conventiei, nu puteati executa decat ce nu v-a platit pt fata, pt baiat dvs nu mai evati o hotarare pe care sa o puneti in executare.
Copilul trebuie sa il actioneze intai in judecata., daca nu ii stiti adresa , se judeca in lipsa ( va spune avocata procedura)
Apoi, il puteti acuza de abandon.. daca nu il puteti gasi dvs, il gasesc autoritatile.
Dvs faceti plangere aici la politie sau parchet si daca vor, il gasesc ei.

Alte discuții în legătură

Moștenire apartament în românia de către cetățeni canadieni minori: 5 notari au spus că este imposibil. Îmi este greu să admit asta, mă poate ajuta cineva? Oana_Rotaru Oana_Rotaru Buna ziua, Incerc de 4 ani fara succes sa gasesc un avocat sau notar pentru o dubla succesiune. Soacra mea a murit in 2013 in Bucuresti, a fost gasita ... (vezi toată discuția)
Casatorie si divort in canada richard1977 richard1977 Buna ziua. M-am casatorit acum 3 ani in Canada si mariaju a fost un esec, am coabitat cu sotia 3 luni apoi ne-am despartit. Am incercat ca sa o contactez dar ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara din canada Magu Denisa Magu Denisa Buna ziua, Am niste intrebari cu privire la pensia de intretinere pentru copil. Sunt in divort cu sotul. Divortul se face in Romania, dar sotul locuieste in ... (vezi toată discuția)