avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Casa de pensii contestă inregistrarea din carnetul de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Casa de pensii contestă inregistrarea din carnetul de muncă

Deși carnetul de muncă are explicit consemnată, autentificată si certificată mențiunea privind încadrarea în "Grupa a II-a de muncă", casa de pensii a comunicat că nu am acest drept. Care este urmarea legală ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:00, 12 August 2017
Am banuit ! Este perioada in care multi angajatori au acordat si incadrat salariati in grupele de munca 1 si 2. Din pacate au uitat sa declare aceste locuri de munca si la ITM, dar mai rau pentru salariatii respectivi, nu au platit CAS pentru grupele 1 si 2. In evidentele ITM exista multi salariati incadrati in grupele mentionate, pentru care angajatorii au platit CAS pentru conditii normale, nu si pentru conditii deosebite.
Ce motiveaza casa de pensii?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In "Carnetul de muncă" este înscrisă incadrarea in grupa a II-a conform HG-1223/90 și Ord-50/90 (domeniu construcții) 100% timp de lucru. Casa de pensii scrie "nu vă incadrati in prevederile HG-1223/90 și Ord-50/90".
E posibil sa nu incadrati din vina angajatorului, care fie nu a declarat incadrarea , fie nu a platit CAS pentru grupa. Mentiunea ca ati lucrat in conditiile grupei a II-a poate fi corecta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Gasiti aici comentarii la Legea nr.172/ 2016 prin care s-a completat art.158 din Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare, nominalizandu-se documentele pe care casele de pensii le pot solicita daca exista suspiciuni legate de emiterea adeverintelor.
www.avocatnet.ro/content/art...
HG nr.1223/ 1990 mentioneaza posibilitatea acordarii de grupa de munca pentru lucratorii de pe santiere daca acestia si-au desfasurat activitatea pe teritoriul unor firme care beneficiaza de grupa de munca. Ordin 50/ 1990 nu nominalizeaza "domeniu ctii." pentru incadrare in grupa de munca.
La nivelul anilor '90 pentru a beneficia de grupa de munca, firmele de ctii. care se incadrau in perevederile HG nr.1223/ 1990 trebuiau sa intocmeasca documentatii, anual, sa primeasca avizul ITM pentru incadrare locuri de munca/ posturi de lucru/ activitati in grupa de munca si sa nominalizeze prin decizie interna, anual, beneficiarii de grupa de munca. In plus, trebuiau ca firmele de ctii. sa plateasca CAS majorat pentru persoanele incadrate in grupa de munca.

Alte discuții în legătură

Strungar Rotmioa Rotmioa Nu inteleg cum este cu functia de strungar ,de ce nu se incadreaza la grupa 2 de munca desi am adeverinta . raspunsul primit de la Casa de pensiia fost ca ... (vezi toată discuția)
Grupa a ii nerecunoscuta ellamoise ellamoise Am lucrat 16 ani in gr.II de munca ca operator consola (calculator ) este mentionat in cartea de munca ca am lucrat in procent de 100% in grupa a II, ... (vezi toată discuția)
Grupa i de munca inscrisa in carnetul de munca ancfd ancfd In cartea mea de munca , apare incadrarea in gr. I de munca in perioada 1978-1998 conform HG 456/90 in procent de 100%,lucrand in industria chimica. Va rog ... (vezi toată discuția)