Buna ziua, as dori informatii legate de transferul colectiv al angajatilor la un alt angajator, prin cesiune. Este vorba de unitati bugetare.
- se intocmeste un nou contract de munca cu noul angajator?
- salariatul trebuie sa efectueze controlul de medicina muncii la angajare anterior datei transferului?
- se efectueaza instructajul general la angajare in domeniul securitatii si sanatatii in munca si instructajul specific la locul de munca, conform Legii 319/2006 si HG 1425/2006?
Mentionez ca salariatii vor desfasura aceeasi munca, in aceleasi locatii, vor avea aceleasi atributii
Personal, nu am cunostinta de termenul "transfer colectiv" prevazut de legislatia muncii.
Pentru fiecare nou angajat in parte se intocmeste CIM.
Anterior angajarii se efectueaza examinarea medicala si in functie de riscurile profesionale identificate si evaluate de catre noul angajator se completeaza fisa de aptitudine pentru postul/ locul de munca/ meseria ...... fiecarui salariat, devenit nou angajat.
Se efectueaza toate cele 3 etape de instruire din domeniul ssm pentru noi angajati la noua firma.
Dacă se preia unitatea și contractele individuale de muncă au continuitate, reinstruirea nu este necesară și nici controlul medical de medicina muncii.
Dacă vechile contracte individuale încetează și se raportează unele noi în revisal pentru angajații preluați, atunci se fac controale de medicina muncii anterior începerii activității și se fac instruirile la angajare care se consemnează în fișe noi, aferente noului angajator.
In cazul de fata vorbim de cesiune.
Studiind DEX gasim:
CESIÚNE, cesiuni, s. f. Transmitere de către o persoană altei persoane a unui drept de creanță cu titlu oneros în temeiul unui contract. ♦ (Concr.) Obiect, bun cesionat. [Pr.: -si-u-] – Din fr. cession, lat. cessio, -onis.
sursa: DEX '98 (1998)
Se cesioneaza obiecte, bunuri. Depasind perioada sclavagismului, nu cred ca salariatii pot fi considerati obiecte sau bunuri ale unui angajator.
Puneți problema puțin greșit, e vorba de acte juridice, nu de obiectificare a angajaților. Vă dau câteva exemple cu care am intercționat direct: Preluarea companie Connex de către Vodafone și preluarea companiei Cosmote de către Telekom. Contractele individuale de muncă au rămas aceleași în ambele situații, deci nu a avut loc un proces de angajare a lucrătorilor, așadar instruirile la angajare au rămas cele de la începerea activității, urmându-se cursul normal al instruirilor periodice. La fel și în cazul preluărilor bancare (Volksbank de către Banca Transilvania și urmează Banca Românească de către OTP)
Depinde de cum sunt întocmite documentele prin care această cesiune are loc. Dar de cele mai multe ori, astfel de preluări se fac cu preluarea tuturor obligațiilor contractuale pe care persoana juridică cesionată le are în curs, respectiv furnizori, clienți, contracte individuale de muncă, tot. Ar fi de domeniul absurdului ca în situațiile acestea să stai să elaborezi sute sau mii de contracte noi.
Am pus problema cu referire directa la termenul de cesiune.
Documentele anexa de care amintiti sunt acte juridice distincte, separate de actul de cesiune care trebuie intocmite la preluare. Cat despre domeniul absurdului .... nimic nou, dar din pacate trebuie sa defilam cu ce avem la dispozitie nu cu ce am dori.