Buna ziua. Va rog mult sa mă lamuriti intr-o problema. Mama mea a trait in concubinaj timp de 23 de ani cu un barbat care nu era divortat de prima sotie. Din prima casatorie domnul a avut o fiica care a decedat la 17 ani. Casa in care a locuit mama mea a fost cumparata de domnul cu prima sotie, fiind o casa batraneasca, insa impreuna cu mama mea a refacut-o si reconstruit-o acum aratand ca un imobil recent construit. Dupa decesul primei sotii, acum 6 ani, mama mea s-a casatorit cu acest domn. Domnul nu a dezbatut succesiunea dupa prima sotie, ea nemaiavand nici un fel de rude. Domnul nu mai are alti copii, insa are atat fratii cat si nepotii dupa una din surori, in viata. Inteleg ca mama mea va veni la succesiune cu fraţii, surorile, eventual nepotii domnului. Intrebarea mea este : In cazul unei succesiuni in instanta, ce ii va reveni mamei mele si daca ne ajuta cu ceva faptul ca extista martori care pot depune marturie ca imobilul a fost reconstruit impreuna cu mama mea, iar fratii domnului nu il vizitau si nu au tinut deloc legatura cu el.
Va multumesc.
din pacate solutionarea spetei nu poate fi facuta cu usurinta, trebuie neaparat sa va adresati cu toate detaliile, unui notar sau avocat. Martorii si vizitele sau lipsa lor, nu inlocuiesc in nici un fel dreptul legal al succesorilor de drept.
intr-adevar, tot ce sustineti dvs daca puteti proba si cu martori si cu chitante faptul ca mama dvs a avut o importanta contributie la refacerea casei, inseamna ca aveti mari sanse, ca pe langa partea ce i se cuvine mamei dvs din mostenire sa obtineti si valoarea investitilor facute de dansa pe partea care o vor primi ca mostenire celelalte rude ale sotului mamei.
intr-adevar, mama dvs va veni la succesiunea sotului sau, in concurs cu celelalte clase de mostenitori legali.
in prima faza , mama dvs are dreptul legal la o cota-parte de 1/4 din imobilul respectiv, in calitate de sotie supravietuitoare.
dar , va putea invoca un drept de creanta in privinta renovarilor pe care le-a efectuat la acel imobil, impreuna cu sotul sau .
pentru aceasta insa va avea nevoie de inscrisuri , martori si alte asemenea acte .
in cazul dvs, se impune dezbaterea succesiunii in instanta , deoarece banuiesc ca exista deja discutii !!
in cazul in care se va ajunge la o intelegere , succesiunea se poate dezbate si pe cale notariala /sau in fata instantei prin incheierea unei tranzactii de care instanta va lua act .
Complicat, inteleg ca constructia, in starea ei actuala, a fost edificata in timpul concubinajului. Daca va adresati instantei, urmeaza un proces greu, asa ca inarmati-va cu rabdare si cu probe, cu bani de taxe si onorariu avocat. Altfel, va tr. sa va multumiti cu 1/4 din imobil.
De ce doar 1/4? In acest caz sotia supravietuitoare nu vine in concurs cu descendentii, ci doar cu rudele din clasa a doua, iar dintre acestea numai cu colateralii. Prin urmare, iata ce spune legea (319/1944)
ART. 1
Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate
Mostenire
verginica73
in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)
Succesiune
Elleny
Este urmatoarea speta:
In urma decesului lui A si B, a ramas o masa succesorala neimpartita celor 4 copii ai lor. Ulterior mortii celor doi (A si B) decedeaza ... (vezi toată discuția)