avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical neplatit de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical neplatit de angajator

Buna ziua,

Pe data de 14.07.2017 am semnat contractul de munca iar pe data de 15.07.2017 am avut accident cu motorul. In urma interventiei chirurgicale medicul mi a eliberat concediu medical dar angajatorul mi a transmis ca nu voi fii platit.
Ma lamureste cineva va rog?

O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:19, 10 August 2017
1. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevede :

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Prin urmare , sesizarea se va depune, in scris, la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS),

3. Situatiile in care se poate refuza la plata un concediu medical de catre un angajator :

1. salariatul nu face dovada calitatii de asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;

2. nu este indeplinit stagiul complet de cotizare;

3. nu sunt completate toate rubricile din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;

4. certificatul de concediu medical nu este prezentat angajatorului in termenele prevazute de lege;

5. certificatul de concediu medical a fost acordat in mod retroactiv, pentru situatii pe care legea nu le considera ca fiind valide;

6. certificatul de concediu medical depaseste durata maxima prevazuta de lege;

7. certificat de concediu medical este suspectat ca ar fi fost eliberat in mod nejustificat, caz in care se poate amana plata.

.
Ultima modificare: Joi, 10 August 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat medical Gabi95 Gabi95 Bună ziua, băiatul meu a avut mâna ruptă, şi bineţeles că a avut medical . Când a întrebat la servici când i se plăteşte i s-a spus că o să-i ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal neplatit letty letty Buna ziua, revin cu un subiect important pentru mine: Angajatorul refuza sa-mi plateasca concediul prenatal! Subliniez faptul ca sunt angajata cu contract de ... (vezi toată discuția)
Plata prenatal anamariaholban anamariaholban buna seara...as dori sa stiu daca cei de la asigurarile sociale imi vor plati direct intr-un cont pe care il transmit prenatalul sau daca banii pt acest ... (vezi toată discuția)