Va salut pe toti membrii forumului!Sunt noua aici si vreau sa va expuns situatia mea in speranta ca ma veti ajuta!
Am terminat facultatea anul trecut si am lucrat la o firma 11 luni de zile!Stiu ca pt a primi idemnizatia de somaj imi mai trebuie 1 luna de zile!Mi sa sugerat ca se poate incheiat un cim pe o perioada determinata de 1 luna cu un nou angajator si dupa asta pot sa intru legal in somaj,este adevarat?sau e nevoie sa disponibilizeze locul de munca din motive neimputabile mie?Daca este adevarat ca se poate cu cim determinat ca rog sa imi faceti referire la articolul precis!
In speranta ca ma veti ajuta va multumesc!
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa indepliniti doua conditii:
- sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs.
- sa aveti lucrate 12 luni in ultimele 24 de luni.
2. In Normele de aplicate a Legii 76/2002 (Legea somajului) se precizeaza:
Art. 5. - Prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4), art.31(4.1), din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile ulterioare;
3. Daca incheiati un CIM pe perioada determinata, la expirarea lui, conform art.56, lit.j) din Codul muncii, puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
Pentru a implini cele 12 luni minime ptr acordarea indemnizatiei de somaj puteti sa incheiati un CIM pe perioada determinata cu un alt angajator.
In CIM se poate specifica durata (caci de aceea este pe perioada determinata) care poate fi 1 luna sau, daca se doreste, chiar mai mult.
In cazul in care CIM este incheiat pe 1 luna, la sfarsitul perioadei ptr care a fost incheita se va intocmi o decizie de incheiere a raporturilor de cmunca cf prevederilor art. 56 j) din Codul muncii.
Acest articol va da dreptul sa solicitati indemnizatie de somaj.
Indemnizatie somaj
marianvv
Am lucrat la o firma privata 10 ani,pana in data de 31.03.2010.Incetarea contractului de munca s-a facut conform art.55 lit.b-Codul Muncii
Din data de ... (vezi toată discuția)