avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bloc de locuințe (Ap de proprietari ) dar fără ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bloc de locuințe (Ap de proprietari ) dar fără asociație de proprietari constituita juridic sau nu

Am un apartament cu 2 camere la etajul 1 ,apartament situat intr un bloc care de la revoluția și pana azi nu a făcut și nu face parte din nici o asociație de proprietari.
La nivelul localității noastre sunt mai multe blocuri care nu sunt constituite in asociații de proprietari .
De la parterul blocului in care locuiesc printr un mic hol la dreapta și apoi la stanga ,se duce in spatele blocului unde exista după vremea lui Ceaușescu un spațiu unde se depozita (in interior )gunoiul de către proprietarii de apartamente din acest bloc
De 25 de ani acel spațiu este nefolosit deoarece gunoiul se depozitează in spatele blocului in containere special amenajate și care se ridica de firma de salubrizare .
De 25 de ani acel spațiu este un adevărat focar de infecție ,igrasie ,umezeala ,miros urat la parterul blocului și la etajul 1 ,ușile de lemn au fost bătute in cuie de diverse persoane care au crezut ca astfel împiedica mirosul urat sa "parfumeze " casa scării .
Nefiind constituiti in asociație de proprietari ,nu a interesat pe nimeni timp de 25 de ani starea acestui spațiu ,aceștia au mers pe principiul dacă pe mine nu ma afectează de ce sa bag mâna in buzunar sa igienizez ghena de gunoi !!!
Eu din proprie inițiativa (locuind la etajul 1),fiind direct afectat de mirosul neplăcut care se emana din acel spațiu ,PRIN CHELTUIALA PROPRIE ,am procedat la renovarea acelui spațiu ( montare uși termopan ,decopertare pereți pana la cărămida ,tencuire pereți ,vopsite cu lavabila antimucegai ,introducerea de curent electric ,montarea de lămpi cu led ,gresie ,etc) ,toată cheltuiala fiind de 4500 lei dând o alta fata acelui spațiu .
După reparația capitala și igienizarea spațiului ,nu mai miroase urat pe scara blocului ,estetic este fff frumos .
După ce am făcut acest lucru ,in spațiul respectiv care este in suprafața de 6 mp ,mi-am amenajat o boxa cu rafturi .

Acum începe "tărăboiul "cu unii proprietari:

Emit pretenții ca au și ei dreptul la un colț din acel spațiu ,asta după ce timp de 25 de ani nu a fost interesat nimeni de starea ghenei de gunoi și nu a mișcat nimeni nimic ,ca de este greu sa bagi mâna in propriul buzunar și sa faci ceva pt spațiul respectiv ,dar când se gasescte un fraier sa investească ,atunci vin cu pretenții.

Mai nou unii emit pretenții precum ca dacă eu fol spațiul respectiv trebuie sa i despăgubeasc ca au și eiacolo un colț ,cică ghena de gunoi face parte și ea din codomeniu ,spațiu comun.

Ce pot sa fac ?

Nu sunte m constituiti in asociație de proprietari
Din punctul meu de vedere nu ar avea dreptul sa emită pretenții pe motiv ca este bun comun.
In literatura de specialitate nu am regăsit ghena de gunoi ca făcând parte din codomeniu ,spații comune ,etc

Doresc sa folosesc doar eu acel spațiu ținând cont de faptul ca am inv 450o in renovarea acestuia
Ce documente trebuie sa fac ?????

Dacă guralivii dau declarație ca renunța la "acest drept " trebuie sa i despagubesc ?

Doca da doresc un model de declarație

Dacă toți dau declarație pot intabula acea ghena pe numele meu ?




Ultima modificare: Vineri, 11 August 2017
Proprietar2017, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:41, 12 August 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul in care nu exista asociatie partile comune se gestioenaza conform prevederilor codului civil privind coproprietatea fortata.
Inainte de a investi in renovarea spatiului respectiv ar fi trebuit sa obtineti acordul celorlati proprietari.
Faceati un tabel si ii puneati sa isi exprime acordul sa va folositi de spatiu in schimbul imbunatatirii conditiilor de trai comune.
Nu va puteti intabula un spatiu comun.

Art. 649-NCC
Părţile comune
(1) Sunt considerate părţi comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:
a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia; pentru eventuala suprafaţă excedentară proprietarii sunt titularii unei coproprietăţi obişnuite;
b) fundaţia, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele;
c) instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, precum şi alte asemenea părţi;
d) alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună.
(2) Coşurile de fum şi de aerisire, precum şi spaţiile pentru spălătorii şi uscătorii sunt considerate părţi comune exclusiv pentru coproprietarii care utilizează aceste utilităţi în conformitate cu proiectul clădirii.

[ link extern ]
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Proprietar2017 a scris:

Din punctul meu de vedere nu ar avea dreptul sa emită pretenții pe motiv ca este bun comun.





Independent de punctul dv de vedere care este subiectiv,sunteti obligat sa recunoasteti realitatea ca dv nu detineti calitatea de proprietar asupra spatiului in discutie
dv nu ati achizitionat concomitent cu spatiul cu destinatia de locuinta si acel spatiu
Dv din interes personal,ati inteles in spațiul respectiv care este in suprafața de 6 mp ,mi-am amenajat o boxa cu rafturi .,operand modificari fara acordul vecinilor si fara autorizatie de constructie,etc
Trebuie sa cunoasteti ca in proiectul tehnic si in cartea tehnica a constructiei spatiul in discutie reprezinta spatiu cu destinatie speciala ghena de gunoi
va confruntati cu situatie dificila si din cauza ca nu este constituita entitate juridica la nivelul imobilului de locuit in comun
Exista procedura speciala prin care partea comuna din condominiu poate fi utilizata exclusiv de catre un proprietar
In cazul in care exista deja "tărăboiul "cu unii proprietari:,evident ca acestia nu vor da acordul ca spatiul sa fie exclusiv utilizat de dv
Este greu de crezut in situatia de litigiu sa puteti obtine acordul tuturor proprietarilor,ceea ce inseamna sanse zero sa puteti dobandi spatiul ,de intabulat nu se mai pune problema
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu faceti confuzie intre dreptul la proprietate si dreptul de folosire a proprietatii.

Actualmente spatiul amenajat de dv. este in proprietate comuna, adica fiecare din vecinii dv. are acolo o particica de proprietate nedelimitata.
Dv. vreti fie sa cumparati acel spatiu de la vecini, fie sa-l folositi in exclusivitate.
Aveti doua cai posibile de urmat:
- sa cumparati cotele-parti indivize;
- sa obtineti o inchiriere a spatiului pe o perioada mai mare de timp, avand in vedere amenajarile facute.

De cumparat e mai complicat pentru ca trebuie sa transformati caracterul de indivizibilitate al cotei-parti, in caracter obisnuit, si asta se face in instanta de judecata. Apoi la notar pentru ca fiecare din vecini sa-si vand bucatica lui din ghena catre dv.

De inchiriat e mai usor de facut.
Obtineti o majoritate de semnaturi de la vecinii dv. si a celor din imediata vecinatate
HG.1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007
Art. 23. - Spatiile din proprietatea comuna pot fi utilizate de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune, potrivit art. 39 din Legea nr. 230/2007.


Vecinii au pretentia sa fie despagubiti pentru ca le folositi proprietatea si asta ar fi chiria pe care ar trebui s-o platiti lunar si care ar intra intr-un fond de reparatii pe care cu totii sa-l folositi pentru restul proprietatii comune, atunci cand ar fi cazul.
.
Dv. nu puteti fi despagubit de ei deoarece doriti exclusivitate, ei nu se folosesc deloc de banii dv.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 August 2017
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spatiu comun ocupat abuziv Florin__82 Florin__82 Buna ziua, Am un vecin care a ocupat abuziv un spațiu comun al etajului în care locuiesc,în care depozitează gunoi adus de la ghenă. Am făcut o ... (vezi toată discuția)
Dependintele comune ale imobilului sdg73 sdg73 Buna seara, prin contractul de vanzare cumparare la apartamentul meu am atribuita si o suprafata totala de 1,15% din partile si dependintele comune ale ... (vezi toată discuția)
Vecinii de etaj au decis să înlocuiască ușa de la ghenă cu una termopan cu yală fără să mă consulte, iar acum îmi cer 78 de lei ca să-mi dea cheie. e legal? Roxana Sotarnel Roxana Sotarnel Buna ziua. Sunt proprietarul unui apartament dintr-un bloc in sectorul 3. Vecinii de etaj au luat decizia de a se inlocui usa de la ghena cu una de termopan ... (vezi toată discuția)