avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Partaj, taxa de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Partaj, taxa de timbru

Mi a fost respinsa cererea de partaj in care eu cer cota parte din valoare imobil după 15 ani de căsnicie și aducand că aport la î
reconstructia imobilului salariu, munca fizică și 2credite pentru bunuri , credite luate de mine, iar eu trebuie să plătesc taxa de timbru în valoare de 5000 lei,in plati eșalonate. Deoarece am deschis un alt proces și am reformulat cererea...fiind nevoita sa plătesc încă o taxa pentru al doilea proces în cuantum de 3000 lei. Cum pot face sa nu mai plătesc prima taxa,deoarece nu îmi pot permite. Ce pot face.? Menționez că am fost reprezentata de un avocat in instanta. Mulțumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 August 2017
stefanliliana, utilizator
TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU SE RESTITUIE:
• când taxa plătită nu era datorată;
• când s-a plătit mai mult decât cuantumul legal;
• când acţiunea/cererea rămâne fără obiect în cursul procesului, ca urmare a unor dispoziţii legale;
• când acţiunea corect timbrată a fost anulată în condiţiile art. 200 alin. (3) din Codul de procedură civilă sau când reclamantul a renunţat la judecată până la comunicarea cererii de chemare în judecată către pârât (se restituie doar jumătate din sumă);
• când în procesul de divorţ părţile au renunţat la judecată/s-au împăcat (se restituie doar jumătate din sumă);
• când contestaţia la executare a fost admisă, iar hotărârea a rămas definitivă (taxa se restituie proporţional cu admiterea contestaţiei);
• în cazul în care instanţa de judecată se declară necompetentă, trimiţând cauza la un alt organ cu activitate jurisdicţională, precum şi în cazul respingerii cererii ca nefiind de competenţa instanţelor române;
• când probele au fost administrate de către avocaţi sau consilieri juridici (se restituie doar jumătate din sumă);
• în cazul în care participantul la proces care a fost recuzat se abţine sau dacă cererea de recuzare ori de strămutare a fost admisă (se restituie doar jumătate din sumă);
• în alte cauze expres prevăzute de lege.

Poate va incadrati acolo unde am subliniat.
Daca dosarul s a judecat si ati fost obligata prin sentinta atunci nu aveti cum sa evitati plata acelei taxe de timbru. Nu stiu insa de ce ati mai deschis un dosar si nu ati apelat sentinta.
Vă mulțumesc ! Am fost sfatuita de avocat. El s a ocupat de tot. Mi a spus ca nu are rost sa conteste decizia judecatorului,aceea de respingere a cererii.....: motivația fiind aceea, ca nu sunt șanse ......pentru ca nu a fost bine formulata cererea......
Pai daca nu a fost bine formulata, ori v-a anulat cererea, ori trebuia sa va dea un termen pt completarea lipsurilor. Daca cererea a fost anulata, atunci puteti cere restituirea taxei, dar cred ca aveti un termen de 30 zile..
Ați pierdut pe cerere de partaj și acum ați cerut un drept de creanta? O sa plătiți ambele taxe de timbru. Prima în rate ca înțeleg ca ati obținut eșalonare și a doua..ramane de văzut dacă mai obțineți facilitate de plata.
Ar fi trebuit sa insistați pe partaj, sa fi atacat hotărârea. Poate nu a motivat cum trebuie, pana urma e reconstrucție alt imobil.. Ar fi trebuit sa ca sfatuiti cu alt avocat pana sa deschideti alta acțiune.

Alte discuții în legătură

Restituire taxa timbru partaj leona777 leona777 buna ziua, ma puteti ajuta cu un raspuns va rog. Am deschis proces de partaj impotriva fostului sot, ptr ca nu dorea sa vindem casa, am platit taxa timbru ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru mirceani mirceani Am deschis un proces de partaj care din nefericire s-a suspendat pntru neindeplinirea procedurii de citare, paratii locuind in afara Romaniei. Intrebare: ... (vezi toată discuția)
Restituire taxa judiciara de timbru iojamaria iojamaria O persoana fizica a achitat in iulie 2013 o taxa judiciara de timbru, pentru o actiune de constatare de proprietate. Taxa s-a platiti la primarie, apoi 30 % , ... (vezi toată discuția)