O prietena se afla in urmatoarea situatie: pe data de 3 august 2009 i s-a terminat concediul de ingrijire a copilului si, cu aceasta data, i s-a inchis si cartea de munca, deoarece firma la care lucra a fost lichidata, certificatul de radiere avand data 24 aprilie 2009. Acum ar dori sa-si depuna dosarul pentru acordarea ajutorului de somaj, insa functionara de la Agentia Teritoriala pt ocuparea fortei de munca ii cere adeverinta de la firma lichidata cu datele firmei, cu veniturile obtinute inainte de nasterea copilului, cu contributiile firmei si ale ei la CAS, inclusiv OP-urile, dovada ca firma nu are datorii - insa toate aceste documente nu mai pot fi obtinute acum, avand in vedere ca firma a fost radiata.
Cum poate obtine ajutorul de somaj, in acest caz?
1. Il obliga Codul muncii:
Art.34 (5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
2. Lichidatorul judiciar indeplineste toate atributiile administratorului firmei.
3. Sesizati ITM care are sarcina de a va ajuta.
Somaj dupa cic
gabriela81
buna tuturor,am si eu o intrebare,sau mai multe,ma aflu in concediu de crestere al copilului care ar trebui sa se incheie in data de 22 iunie anul curent,am ... (vezi toată discuția)