avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna ziua,
Am si eu o intrebare in legatura cu divortul .
Sunt casatorita de 8 ani dar de 4 ani eu si sotul suntem separati. Intr-un final ne-am hoatarat sa divortam, dar avem o problema: eu am o fetita de 3 ani si care nu e copilul sotului.
Mentionez ca amandoi locuim in UK.
Imi puteti da un sfat va rog in legatura cu divortul in aceasta situatie si unde trebuie depuse actele de divort.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:20, 1 Octombrie 2009
Stiti ...de cand am intrat in UE ne uitam intai prin Regulamentele ei.

Regulament nr. 2201 din 27/11/2003
Publicat in Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. 338 din 23/12/2003
Intrare in vigoare: 23/12/2003
privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti


(1) Prezentul regulament se aplică, oricare ar fi natura instanţei, materiilor civile privind:
(a) divorţul,

(1) Sunt competente să hotărască în problemele privind divorţul, separarea de drept şi anularea căsătoriei instanţele din statul membru:
(a) pe teritoriul căruia se află:
- reşedinţa obişnuită a soţilor, sau
- ultima reşedinţă obişnuită a soţilor în condiţiile în care unul dintre ei încă locuieşte acolo, sau
- reşedinţa obişnuită a pârâtului, sau
- în caz de cerere comună, reşedinţa obişnuită a unuia dintre soţi, sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin un an imediat înaintea introducerii cererii, sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin şase luni imediat înaintea introducerii cererii şi în cazul în care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv, fie, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, "domiciliul" său este aici;
(b) de cetăţenie a celor doi soţi sau, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, statul "domiciliului" comun.
(2) În sensul prezentului regulament, termenul "domiciliu" se interpretează în sensul sistemelor juridice ale Regatului Unit şi Irlandei.


Din cele de mai sus n-am aflat ...ce cetatenie are sotul??

Iar asta...

oanacc a scris:

Sotul nu e tatal fetitei dar are acelasi nume de famile.


...ar trebui un pic dezvoltata. Cum adica? Sotul nu e tatal biologic al fetitei dar a recunoscut-o ca fiind a lui?? Sau fetita (desi nu era conceputa de el) s-a nascut in timpul acestei casatorii??
De fapt, citind cu mai multa atentie se pare ca e varianta 2 de vreme ce spuneti ca sunteti casatorita de 8 ani si fetita are 3 ani.
Deci se pune si problema incredintarii minorei.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Septembrie 2009
romascanu, moderator
Sotul e cetatean roman si amandoi locuim de 7 ani in Londra.

Fetita nu e conceputa de el, e nascuta in timpul casatoriei si poarta numele nostru de familie.
In certificatul de nastere e trecut tatal ei natural.

Va multumesc.

Potrivit prevederilor art. II din Legea nr. 288/2007, criticate pentru neconstitutionalitate, dispozitiile Legii nr. 288/2007 privind actiunea in tagaduirea paternitatii si actiunea in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei sunt aplicabile si in cazul copiilor nascuti inainte de intrarea sa in vigoare, chiar daca cererea este in curs de judecata.
Curtea constata ca aplicarea prevederilor din Legea nr. 288/2007 referitoare la actiunea in tagada paternitatii, precum si cele referitoare la actiunea in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei si in cazul copiilor nascuti inainte de intrarea sa in vigoare, cand cererea este in curs de judecata, are drept scop rezolvarea unor situatii juridice tranzitorii. Or, instituirea unei dispozitii tranzitorii nu poate fi considerata ca avand un caracter retroactiv, de vreme ce reglementarea are drept scop ocrotirea interesului superior al copilului prin stabilirea statutului sau juridic.
Curtea observa ca motivele in sustinerea exceptiei de neconstitutionalitate privesc aplicarea in timp a prevederilor criticate, avand in vedere modificarea termenului de prescriptie a actiunii in tagada paternitatii, in sensul maririi acestuia de la 6 luni la 3 ani. Astfel, urmeaza ca instanta de judecata sa aplice prevederile criticate avand in vedere faptul ca legea noua a marit termenul de prescriptie a actiunii in tagaduirea paternitatii si, ca atare, acestea nu sunt aplicabile prescriptiilor implinite inainte de intrarea ei in vigoare. Pe de alta parte, prescriptiile in curs urmeaza a fi supuse prevederilor noii legi, fara a fi retroactive, in virtutea principiului aplicarii imediate a legii noi.

Mie imi este clar, acest copil e recunoscut de tatal biologic si poarta numele de famile al mamei, adica numele dobandit prin casatorie de mama. Deci nu se pune problema de incredintare minor.
copilul nascut in timpul casatoriei se prezuma ca este al sotului .
eu cred ca este necesar sa solicitati si incredintarea copilului catre dvs .

instanta competenta pt pronuntarea divortului si incredintarea minorei este judecatoria din sibiu .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie in romania, cetatenie italiana, unde se va derula divortul? floreph floreph Buna ziua, Poate cineva ma poate sfatui in cazul urmator: - o prietena s-a casatorit in Romania acum 3 ani, cu un roman - au impreuna o fetita pe care a ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia.... divort in romania voloagaelena voloagaelena Am si eu o intrebare... Sunt casatorita cu un cetatean roman. Casatoria a fost facuta in Italia. Dupa transcrierea casatoriei pot da divort in Romania? Ce acte ... (vezi toată discuția)
Desfacere casatorie Marcel Mihalache Marcel Mihalache In ce conditii se poate desface in Romania o casatorie incheiata in alt stat (SUA)? Care este instanta competenta? Mentionez ca sotul este cetatean american ... (vezi toată discuția)