avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Leasing
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Leasing

Salutare!

Doresc sa achizitionez o masina in leasing pe firma fratelui meu.
Deoarece dau avans 50% mi s-a spus ca nu mai este nevoie sa prezint bilantul firmei ci doar sa le dau un CUI si copie de pe buletinul administratorului firmei, pentru a verifica la Porsche Leasing daca imi accepta dosarul.

Au acceptat dar imi cer 20 de bilete la ordin avalizate si aici am cateva nelamuriri.
- Ce se intampla daca eu patesc ceva si nu pot sa mai platesc? (mi s-a spus ca abia in momentul in care sunt 2 rate neachitate si s-a emis si a 3-a se folosesc aceste bilete.)
Eu credeam ca daca patesc ceva pierd masina si avansul , dar din ce inteleg prin aceste bilete firma este buna in continuare de plata pana se acopera intreaga valoare a masinii.

- In contul firmei trebuie sa fie o suma care sa acopere aceste bilete ?
EX: masina valoreaza 22500 fara TVA. Eu dau avans 12-13 000. Acele 20 de bilete acopera restul pana la 22500 ?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: curtayns , utilizator 14:39, 2 Octombrie 2009
fiecare bilet la ordin are inscrisa o suma pentru fiecare luna.in cazul in care nu platiti din diferite motive , atunci societatea de leasing utilizeaza cate un BO pentru fiecare luna ramasa neachitata.In situatia in care nu aveti bani in cont , intrati in incapacitate de plata .
Mult succes ,
Societatea de leasing va solicita biletele la ordin ca o garantie, in cazul in care nu veti mai plati ratele. Din proprie experienta va spun ca daca platiti constant, nu veti avea nici o problema. Daca intarziati cu plata, vor trimite biletele la ordin la banca unde are cont firma iar in cazul in care nu sunt bani in cont, firma intra in incidenta de plata. Societatea de leasing poate investi biletele cu titlu executoriu si atunci firma poate fi executata pe conturile firmei. Ori de cate ori intra bani in cont, ei se vor duce la societatea de leasing. Acesta ar fi un aspect. Ar mai fi cel penal, intrucat biletele la ordin emise fara acoperire, constituie infractiune. De emiterea lor raspunde evident administratorul firmei.
In cele din urma, grija dvoastra, privind pierderea masinii, este justificata. Lasand la o parte aspectele enuntate anterior, societatea de leasing va poate ridica masina, in general la 3 rate neachitate (ori asa cum prevede contractul cu ei). Pierdeti in acest caz si avansul si ratele, iar pentru restante va pot actiona in instanta.
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2009
ContSters69724, utilizator
Va multumesc pentru lamuriri!
Practic din ce am inteles firma nu poate cere aceste bilete daca nu are fondurile necesare in banca pentru a le acoperi...in caz contrar asta reprezentand o infractiune.

Da dar prin asta practic trebuie sa dispui de toata valoarea masinii, singurul avantaj al cumpararii prin leasing este ca nu trebuie sa dai toata suma cash dar tot trebuie sa ii ai in contul firmei. Nu?
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
curtayns, utilizator
Teoretic, da. Trebuie sa aveti acoperire in conturile firmei pentru biletele la ordin emise. In general, banca anunta firma cand are bilete la ordin de plata, astfel puteti sa depuneti banii in timp util, asa incat sa nu intrati in incidenta de plata.
Emiterea fara acoperire se refera la faptul ca sunt firme, care cu rea vointa, emit bilete, cecuri, in intentia de a nu le plati. La asta se refera infractiunea. La intentia celui care le emite, desi stie ca nu le va plati. Daca dumneavoastra sunteti de buna credinta si stiti ca veti plati, nu aveti de ce sa va temeti in privinta emiterii acestor bilete.
Practic, in relatiile cu societatile de leasing, acestea au alte metode de a actiona. In prima faza, baga biletele la ordin, daca sunt refuzate, banca va baga in incidenta, apoi societatea de leasing trimite recuperatorii sa ridice bunul. Va puteti intelege cu ei sa va mai pasuiasca ori le predati masina. Societatea de leasing este cea care decide modul in care va actiona in privinta rau-platnicului.
1.Poate cere executarea conturilor firmei, dupa refuzul la plata al biletelor la ordin.
2. Poate da firma in judecata pentru recuperarea datoriilor restante. Asta mai ales in cazul in care nu reusesc sa revanda masina ori suma din revanzare nu le acopera valoarea bunului.
3. Pentru sanctionarea emiterii biletelor la ordin fara acoperire, cu deschidere de dosar penal, asta se intampla foarte rar, societatile de leasing optand pentru primele 2 faze descrise la punctul 1 si 2.
In concluzie, daca sunteti de buna credinta si aveti fonduri clare si sigure pentru a achita ratele, puteti sa va achizitionati masina, chiar cu emiterea biletelor la ordin, fara sa existe banii in contul firmei. Daca asta ar fost o problema, atunci societatea de leasing v-ar fi cerut un extras de cont de la banca, de unde sa reiasa ca aveti bani in cont, chiar daca, practic, dupa achizitionarea masinii puteati sa-i retrageti fara nici o restrictie. Sanctiunea de care vorbeam, in privinta emiterii fara acoperire se refera la intentia de frauda pe care am mentionat-o anterior.
Mult succes!
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
ContSters69724, utilizator
M-am lamurit.

Multumesc si o zi buna tuturor! :)
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
curtayns, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea juridica a unui administrator de firma kitty24 kitty24 Daca am fost administrator al unei firme, am semnat bilete la ordin, si alte documente ale firmei, iar acum nu mai sunt, si firma nu isi poate onora biletele ... (vezi toată discuția)
In cautarea unei solutii ... daca exista radu.popa radu.popa Va rog sa ma ajutati cu un sfat. In anul 2008 am incheiat un contract de leasing pentru o masina in urmatoarele conditii: - pretul autoturismului nou - ... (vezi toată discuția)
Leasing masini bilet ordin imobv imobv Buna ziua, Am luat o masina pe firma - in leasing. Masina a fost furata acum 3 saptamani. In contractul de leasing se specifica ca \"locatorul\" (porsche ... (vezi toată discuția)