avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere

Buna ziua. Va rog lămuriți ma: aceste zile libere se aplica si la privat? Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: catrinabadulescu@yahoo.com , utilizator 14:12, 15 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca vorbiti despre zilele libere acordate sectorului bugetar prin HG pentru a face punte intre anumite zile, atunci angajatorul privat nu are obligatia sa le acorde.
Nu m am exprimat clar; vorbesc despre zilele libere ca cea de astăzi.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Art. 139 C.mun.
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
....
- Adormirea Maicii Domnului;
....
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Legea este aplicabila atat sectorului bugetar cat si celui privat.

2. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.


sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

3. Angajatorii care nu respecta aceste prevederi - art.139 si art.142 C.mun. - riscă să fie amendaţi de catre ITM cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

4. Decizia ICCJ (Completul competent să judece recursul în interesul legii) nr. 22 din 19 octombrie 2015, publicata în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 876 din 24 noiembrie 2015 : "angajatori pot să-şi cheme salariaţii la muncă, în zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează, doar dacă acordă compensaţii: timp liber corespunzător sau, după caz, un spor la salariul de bază".
Mulțumesc din suflet. O zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zi libera 24 ianuarie Kross Kross Buna ziua,am o intrebare si anume: - in data de 24 ianuarie vor sta acasa doar bugetarii sau este zi libera pentru toti angajatii? Mie la locul de munca mi ... (vezi toată discuția)
Zile libere legale catalin_78 catalin_78 sunt platite (adica se scade din salar daca nu lucrezi in acele zile) si daca sunt valabile doar ptr. bugetari(asa zice patronul meu)sau ptr. toti angajatii.? (vezi toată discuția)
1 decembrie zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza arakys arakys Buna ziua! Cum se aplica acest articol de lege pentru firmele de paza, mai exact agentilor de paza care asigura non-stop paza unui obiectiv? (vezi toată discuția)