Buna seara, Sunt divoratat si am 2 copii pe care doresc sa ii pot duce in diverse vacante in strainatate. In urma divortului s-a stabilit de catre judecator custodie comuna cu domiciliul copiilor la mine. Inteleg ca pentru a scoate copiii din tara am nevoie de acordul celuilalt parinte - acest acord trb dat de fiecare data cand plecam mentionandu-se per de valabilitate sau se poate face un act notarial in baza caruia sa pot face copiilor pasapoarte pt plecari oricand. Presupun ca in baza unui acord temporar nu pot face pasapoarte si atunci ce acte doveditoare imi sunt necesare la aeroport / granita?
multumesc.
Buna seara,
Una este pasaport si pentru asta este un tip de acord.
pentru iesirea din tara va sfatuiesc sa solicitati de la celalalt parinte un acord pentru o perioada de 3 ani! Este perfect legal.
multumesc. in baza acordului pe 3 ani pot calatori cu avionul doar in tari unde nu este obligatoriu pasaport? - am citit pe siteuri ale comp aeriene ca pt minori este necesar pasaport...inteleg ca pot prezenta certif de nastere si acordul (notarial presupun) valabil pt 3 ani ? acest acord trebuie si tradus pt verificare la intoarcere din alte state? scuze pt intrebare
dar din pacate nu cunosc nimic legat de acest subiect...
care este diferenta intre acordul pt pasaport si cel pt 3 ani ? ce restrictii sau drepturi implica fiecare in parte in afara de limitarea de timp ?
Minorul sub 14 ani are nevoie de pasaport, indiferent ca merge in Bulgaria sau in Australia.
Acordul de calatorie nu are legatura cu pasaportul si se poate da pana in 3 ani NUMAI DACA TATAL MINORULUI E DE ACORD! Fara acest acord, nu puteti parasi tata, indiferent daca minorul are pasaport.
Acordul se poate da, ca un minim, strict pe tara de destinatie si pe perioada de sejur.