avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Care sunt etapele soluționării aspectelor penale si ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Care sunt etapele soluționării aspectelor penale si civile in cazul unui accident rutier?

Buna ziua.
Speța e următoarea: un șofer a accidentat ușor cu autovehiculul de serviciu un pieton, pe trecere. Asiguratorul nu poate deschide dosarul de dauna pt ca inspectorul nu poate face constatarea, mașina fiind confiscata. Victima este ok, dpdv fizic cel putin, leziunile fiind tratate in câteva ore de internare la spital. Aceasta nu a depus inca plângere. Soferul a inițiat discuții cu victima pt a stopa ajungerea la un eventual litigiu in instanța. Asiguratorul i-a spus șoferului ca nu are de ce sa-si facă griji, ca victima va fi despăgubită de către asigurator. Va rog sa ma lamuriti cu privire la următoarele:
1) care sunt etapele din punct de vedere penal (se fac cercetări, se începe urmărirea penală;care sunt de obicei soluțiile date de procuror in astfel de dosare de loviri sau alte violente?)
2) cat timp durează confiscarea? Poate inspectorul de daune sa facă constatarea dacă mașina e confiscata, sigilată, etc?
3) poate șoferul încheia in fel de înțelegere cu victima pt a evita procesul? In fata cui (procuror, notar, firma de asigurări)? E legală? Care este procedura pt aceasta?
Va mulțumesc anticipat si va doresc o zi buna!
Cel mai recent răspuns: Cristina I. , utilizator 21:18, 17 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind accident de circulatie, dosarul penal s-a deschis pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa, nu cred ca soferul sa fi actionat cu intentie.
Se incepe UP in rem, dar daca nu se depune plangere prealabila sau daca persoana vatamata nu are peste 90 de zile de ingrijiri medicale, se dispune clasarea, persoana vatamata avand posibilitatea sa se adreseze instantei civie pentru despagubiri.
Faptuitorul poate face o intelegere patrimoniala cu persoana vatamata in cazul in care fapta indeplineste conditiile de tipicitate ale infractiunii de vatamare corporala din culpa, in ideea sa scape de raspundere penala.
Altfel, despagubirile urmeaza sa fie platite de societatea de asigurari.
Nu inteleg de ce spuneti dvs ca s-a ”confiscat ” masina...
Ultima modificare: Miercuri, 16 August 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Va mulțumesc pt lămuriri. Nu am momentan mai multe informații privitoare la "confiscarea" mașinii, cred ca mai degrabă e vorba de sigilarea ei pana când procurorul poate ajunge sa constate aspectele ce se impun in astfel de cazuri. Mi-e inca ne l-ar însă cum se poate realiza înțelegerea pe parte civilă intre părți (in fata notarului? A firmei de asigurări? A procurorului/organului de poliție care face cercetările?) cu atât mai mult cu cat urmărirea penală s-ar face in rem. Dacă se depune plângere, înțeleg ca ea poate fi retrasa de victima in unele condiții. Si dacă se da soluție de clasare, înțeleg ca victima se adresează instanței civile, caz in care inculpat e șoferul si asiguratorul e intervenienți, sau cum? Va mulțumesc.
Este normal,legal ca la un pacient aflat in terapie intensiva sa vina cel care l-a accidentat grav
pe trecere de pietoni si sa incerce sa il influenteze cu complicitatea unui medic,care i-a permis sa intre la patul pacientului in afara orelor de vizita,fara acordul familiei pacientului si mai grav fara ca vreun medic sa ofere familiei vreo informarie legata de pacient(familia a putut intra doar cateva minute la vizita,fara a primi vreo informatie legata de starea pacientului)
Draga utilizator mihai_30, va mulțumesc pt intervenție. Sesizez insinuarea dvs si mărturisesc ca nici eu nu as fi de acord cu astfel de comportamente. In speța ce sta la baza acestei discuții situația e însă alta: pietonul accidentat il tot suna pe șoferul vinovat sa-i pretindă sume de bani, deși accidentul s-a întâmplat in urma cu doar câteva zile (aducă nici nu se știe de câte zile de îngrijiri medicale e nevoie). Șoferul nu l-a vizitat pe pieton la spital, nu-l suna, dar ii Răspunde la telefon, tocmai in ideea de a nu fi ulterior acuzat ca a încercat sa intimideze/influențeze victima. Data fiind nerăbdarea victimei (cu care empatizez, ca nimănui nu i-ar conveni sa fie rupt de la ale sale sa meargă pe la spital, ori sa tragă o sperietura de felul asta -mai mult decât atât, in urma cu câțiva ani mi s-a întâmplat sa fiu accidentata pe trecerea de pietoni de o bicicleta, pe culoarea verde pt pietoni...oricât de hilar ar putea părea...tot am mers șontâc-șontâc o perioada, am ajuns in ziua aceea la serviciu cu încălțămintea rupta, ca nu s-a obosit nimeni sa ma deplaseze... pe bicicleta oricum nu urcam

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident pe trecerea de pietoni Hyzny Hyzny Care este procedura de cercetare in cazul unui accident de masina pe trcerea de pietoni?Mai concret:O masina a lovit o doamna pe trecerea de pietoni,victima ... (vezi toată discuția)
Pieton acrosat pe trecere semaforizata Cangur Cangur Buna ziua , ma numesc Catalin si astazi 08.03.2016 am acrosat un pieton pe o trece de pietoni semaforizata , trecerea este asezata chiar la iesirea din sensul ... (vezi toată discuția)
Nelamurire in legatura cu un accident mai vechi!!! li_a_she li_a_she In urma cu vreo 4 ani am avut un accident cu victima !Eu ma aflam la volan si fiind intuneric si ningea abundent mi-a aparut in fata masinii un biciclist ... (vezi toată discuția)