avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ce statut au normele metodologice de aplicare a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ce statut au normele metodologice de aplicare a legilor?

Buna ziua,

De curand am primit un refuz de plata a stimulentului de instertie pe motiv ca in normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010 este specificat faptul ca cererea trebuie depusa in termen de 30 de zile de la data reinceperii activitatii, in urma concediului de cresterea copilului. Cu toate acestea in respectiva ordonanta de urgenta nu este mentionat faptul ca intarzierea depunerii unei cereri duce la respingerea acordarii dreptului respectiv. Ba mai multse spune clar ca daca cererea nu e depusa in termenul mentionat, dreptul respectiv (in cazul meu stimulentul de insertie) se plateste de la data depunerii cererii. Problema mea este ca nu stiu cum sa contest aceasta decizie pentru ca nu stiu ce statut au normele metodologice de aplicare a unei legi, adica pot fi aceste norme peste legea data? Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: andreimicu8 , utilizator 17:04, 17 August 2017
Revin cu ceva detalii. Am citit din normele metodologice de aplicare a OUG111, dar nu imi e foarte clar cum se aplica. Art. 24 spune asa:

Art. 24
Dreptul reprezentand stimulentul de insertie se cuvine dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care persoana indreptatita isi reia activitatea profesionala si realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) de la data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
c) de la data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a), b) si c);
e) incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul indemnizatiei pentru cresterea copilului realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, si plata acesteia se suspenda, daca cererea este depusa in termen de 30 de zile de la aceasta data.


iar mie mi-a fost invocata litera e a acestui articol. Cererea de stimulent am depus-o la mai mult de 3 luni de la reinceperea activitatii, dar la numai cateva zile dupa ce sotiei mele i s-a terminat dreptul de a mai primi indemnizatia de cc cand copilul a implinit varsta de 2 ani. Mie mi se pare ca ma incadrez chiar bine in termenul de la lit. e. Ce parere aveti? S-a mai lovit cineva de aceste norme metodologice? Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie Gabrielanicole Gabrielanicole Dacă am reluat activitatea profesionala la 1 noiembrie 2016 și copilul este născut la 29 ianuarie 2015 din ce luna primesc stimulent de inserție ? (vezi toată discuția)
Stimulent insertie Cioncaandreea7 Cioncaandreea7 Am depus dosarul pentru stimulentul de insertie dupa ce am reluat activitatea din cresterea copilului in momentul in care copilul avea 1 an. Cei de la Ajpis ... (vezi toată discuția)
Acordarea stimulentului de insertie bvr bvr Buna ziua! Cu ce data se acorda stimulentru de insertie, sau de cand curge acest drept? De la data depunerii cererii sau de la data la care se renunta la ... (vezi toată discuția)