Am avut neplacerea de a fi implicat intr-un accident rutier in care vinovatul avea asigurare falsa. Vreau sa-l dau in judecata pe conducator, din moment ce firma de asigurari nu-mi va acoperi prejudiciul.
Imi puteti spune ce proceduri trebuie indeplinite inaintea trimiterii in judecata? Am inteles (sau poate am inteles gresit) ca inainte era obligatorie concilierea directa, insa aceasta a fost inlocuita cu somatia de plata. Dar din cate am citit aceasta este doar in cazul litigiilor cu profesionisti. Vinovatul este persoana fizica.
Buna seara,
Va adresati instantei cu cerere in civil fie printr-o cerere cu valoare redusa asa cum v-a indicat emil6702 fie va adresati instantei civile pentru suma solicitata conform dreptului comun fie va constituiti parte civila in dosarul penal pentru fals si uz de fals.
Ultima solutie propusa de dl. avocat este cea mai avantajoasa dpdv financiar deoarece nu va costa nimic, dar dureaza f mult atat cercetarea penala,cat si procesul propriu-zis, plus ca persoana poate sa sustina ca nu stia ca asigurarea nu este valabila, neavand cunostintele necesare. Banuiesc ca dvs. doriti sa intrati in posesia banilor cat mai curand.
Conform legislatiei, in cazul unui evenimet rutier in care vinovatul nu detine o polita rca valabila,pagubitul va fi despagubit de catre Fondul de protectie al victimelor strazii, urmand ca acesta sa faca regres impotriva vinovatului.Nu inteleg de ce sa il dati dv in judecata,(timp , nervi, bani) cand cel care ar trebui sa faca demersurile legale de recuperare a prejudiciului este FPVS.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Constituirea ca parte in dosarul penal nu este deloc avantajoasa, dosarul penal nefiind solutionat nici dupa 2 ani si 8 luni. Si da, doresc sa intru in posesia banilor cat mai curand, mai ales ca termenul de prescriptie se implineste peste 4 luni.
Eu am crezut ca trebuie facuta o actiune in raspundere civila delictuala - pretentii. Mentionez ca nu am reparat autoturismul pana in prezent din motive financiare, iar suma pe care o solicit reprezinta contravaloarea reparatiei viitoare.
Cum este mai bine? Cerere cu valoare redusa sau actiune in raspundere civila delictuala - pretentii?