Angajatorul are, printre dreptul, si pe acela
de a da dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor. (art.40 alin.1 lit.c C.mun.)
Legislatia actuala se refera la inventarierea patrimoniului .
"Inventarierea se efectueaza in conformitate cu prevederile Normei privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii aprobata prin OMFP 2861/2009.
Potrivit acesteia, raspunderea pentru buna organizare a lucrarilor de inventariere, potrivit prevederilor Legii 82/1991 , republicata, si in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile, revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii. In vederea efectuarii inventarierii, aceste persoane aproba proceduri scrise, adaptate specificului activitatii, pe care le transmit comisiilor de inventariere.
Inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii se efectueaza de catre comisii de inventariere, numite prin decizie scrisa, emisa de persoanele carora le revine raspunderea pentru buna organizare a lucrarilor de inventariere. In decizia de numire se mentioneaza in mod obligatoriu urmatoarele:
- componenta comisiei (numele presedintelui si membrilor comisiei),
- modul de efectuare a inventarierii,
- metoda de inventariere utilizata,
- gestiunea supusa inventarierii,
- data de incepere si de terminare a operatiunilor."
[ link extern ]