avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DIFERENTA INTRE BANII PRIMITI SI BANII DECLARATI LA ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DIFERENTA INTRE BANII PRIMITI SI BANII DECLARATI LA STAT. BANI LA NEGRU ???

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema. La firma la care sunt angajat de aproape 2 ani ocup functia de agent vanzari. Salariul meu consta in doua parti: 1 parte fixa de aproximativ 650 lei net si o parte variabila socotita din comisionul pe vanzari. Media salariului net inscris pe fluturasul de salariu este de 1550 lei. Luna trecuta am cerut o adeverinta de salariu si fisa fiscala pe 2008 pentru a obtine un credit la o banca si am constatat cu stupoare ca pe adeverinta de salariu cat si pe fisa fiscala este trecut doar salariul de incadrare de 650 lei. Binenteles ca nu am mai primit nici un credit. Problema cea mai importanta este ca vreau sa depun o reclamatie la ITM si sa dau in judecata compania pentru acest lucru. Ca si dovada am fluturasul de salariu pe fiecare luna stampilat de firma si extrasul de cont de la banca unde mi se livreaza banii. Va rog sa ma ajutati cu sfaturi in acest demers si sa-mi spuneti ce sanse am sa castig un proces precum si ce dovezi mai pot strange pana ma voi hotari sa intentez acest proces . Multumesc anticipat tuturor celor care vor da o mana de ajutor.
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 21:56, 1 Octombrie 2009
Asa cum puteti observa pe fluturasul de salariu sunt 2 componete salariul si alte venituri.
Salariul este cel care apare in cartea de munca si in fisa fiscala si pentru care se platesc contributii si impozit pe venit. Adica la un brut de 1020 se incaseraza un net de 756, corect calculat.
In ceea ce priveste partea cu "alte venituri" este cel putin controversata ca sa nu spun ilegala. Este o suma din alte venituri la care nu este calculat si virat impozitul pe venit de 16% asa cum cere legislatia tarii noastre. Cu alte cuvinte obtineti lunar venituri pentru care nu platiti impozit la stat. Un stat in acest format este incorect intocmit. O reclamatie va conduce la o santiune daca se va face catre garda financiara.
Daca statul este intocmit asa, si inteleg ca asa este cat timp salariul este virat pe card, prin acte contabile, dvs. datorati plata unui impozit pe venit probabil destul de mare fiind datorat pentru 2 ani de cand lucrati in societatea respectiva.
Subscriu celor precizate de catre adelaida.
Oricum, daca angajatorul va fi vizitat de catre inspectori ITM vor avea ceva de furca.
Totusi, in adeverinta ar trebui sa mentioneze aceeasi suma ca si pe fluturas.....
Sunt constient ca va trebui sa platesc acest impozit(este avantajul meu si acum si in viitor cand ies la pensie,la firma la care am lucrat anterior aveam cam acelasi tip de salarizare si era declarata toata suma pe fisa fiscala unde aparea lunar o fluctuatie a sumei in functie de comisionul incasat) si tocmai de acea vreau sa dau in judecata firma pentru a-mi plati acest impozit si pentru a cere despagubiri morale pentru ca nu a declarat venitul si ma pus in situatia de a fi rau platnic si dator catre catre stat sau alte acuze care cu sfatul unui avocat as putea sa le formulez.
Ma intreb unde inregistreza in contabilitate diferenta si ce reprezinta ea in fapt legal vorbind. Poate sa reprezinte 2% din fondul de salarii, o fi participarea salariatilor la profit? Deci, este foarte important de vazut de unde "scoate" banii.

Conform Codului Fiscal:
CAPITOLUL III
Venituri din salarii
Definirea veniturilor din salarii

Art. 55. - (1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

Un venit salarial care nu comporta acelasi regim ca salariul, inafara de platile compensatorii pe unitate, ar fi:

l) veniturile din salarii, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator; incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei si al ministrului finantelor publice;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere andre3000 andre3000 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati daca se poate cu urmatoarea problema legata de fluturasul de salariu. Voi detalia fluturasul pentru a fi mai explicit. Tarif ... (vezi toată discuția)
Cum se impoziteaza salariile la privat ?! ContSters312241 ContSters312241 Buna ziua, Va rog respectuos sa-mi explicati si mie de ce in fiecare luna pe fluturasul de salariu imi scrie Realizat 100%.....echivalent cu suma 1250 lei iar ... (vezi toată discuția)
Calcul salarial stefania78 stefania78 v-as ruga sa imi explicati cum s-au facut calculele salariale pe acest fluturas,pentru ca la o parte din el nu inteleg la ce s-au facut raportarile ... (vezi toată discuția)