avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cine apara interesul minorului in instanta civila si ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cine apara interesul minorului in instanta civila si penala?

Pun in discutie art 58 CPC, in situatii legate de:
- stabilirea domiciliului minorului
- dreptul acestuia la intretinere din partea nerezidentului
- dreptul acestuia de a avea legaturi personale cu nerezidentul
- judecarea in instanta penala in baza Art 379 alin 2, CP, plangere formulata de nerezident

In care din aceste cazuri se impune aplicarea art 58 CPC?

Multumesc

Cel mai recent răspuns: asaofi , utilizator 20:49, 19 August 2017
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Minorul va primi avocat din oficiu.

Exact. Numai ca acesta va fi avocat-curator, cf art 58 cpc. Ca atare, acest art 58 ar trebui sa se aplice si in civil, cand se stabilesc drepturile copilului, la judecarea unui divort, de ex.

In procesul civil minorul nu primeste curator daca stiu eu bine.Nu m-a interesat acest aspect si nu am avut caz asa
Primeste avocat care il apara in fata instantei.
Minorii primesc avocat din oficiu in penal.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

In procesul civil minorul nu primeste curator daca stiu eu bine.Nu m-a interesat acest aspect si nu am avut caz asa
Primeste avocat care il apara in fata instantei.
Minorii primesc avocat din oficiu in penal.

Iaca...ca nu-i asa! Mama inculpata, tatal si minorul parti vatamate, minorul primeste avocat-curator! Ca e din oficiu si e tras la sorti...nu conteaza. Dar se trage la sorti dintre avocatii-curator!
Asadar, in civil, ar trebui sa se aplice la fel, dat fiind ca avocatii parintilor nu pot fi decat subiectivi (asa cum sunt si parintii) iar minorul e prezumat in contrarietate de interese fata de fiecare dintre parinti. Sau e prezumat deja ca are un interes cu...mama?
Este posibil sa fie numit avocat care se ocupa si de curatela dar este posibil sa fie desemnat avocat din oficiu care se ocupa doar de procesul penal intrucat este proces penal.

Avocatul din oficiu trebuie sa fie impartial si sa apere minorul.
Dar...asta veti vedea dvs....
Oricum nu va ganditi ca se va agita...
E bine sa aratati dvs. care este interesul suprem al minorului si sa nu asteptati de la altii...ca sa aflati care ar fi acela...
Deocamdata, prin rechizitoriu, parchetul a cerut desemnarea unui avocat-curator cf art 58. Ceea ce, dupa cum stiti, nu e totuna cu un avocat din oficiu. Vom vedea incheierea instantei. Dar optica magistratului-procuror e clara. Si cred ca e aplicabila perfect si in procesele civile.

Alte discuții în legătură

Numire curator într-un proces cu copil minor, pentru stabilire autoritate pĂrinteascĂ și legĂturi personale cu părintele nerezident ContSters379576 ContSters379576 Cazurile de numire a curatorului special sunt strict şi limitativ prevăzute de lege, deoarece curatela specială reglementată de art. 150 Noul cod civil ... (vezi toată discuția)
Constituire parte civila minor simonik2011 simonik2011 Buna ziua Un minor este citat ca parte civila intr-un proces, cererea de constituire ca parte civila se face de catre minor reprezentat de XXX (parinte) sau ... (vezi toată discuția)
Contrarietate de interese in proces penal? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ce parere aveti, un avocat poate apara si partea vatamata si invinuitul in cursul fazei de urmarire penala? Avem ca speta un caz de pruncucidere in care ambii ... (vezi toată discuția)