avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Numire CURATOR într-un proces cu copil minor, pentru ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Numire CURATOR într-un proces cu copil minor, pentru stabilire AUTORITATE PĂRINTEASCĂ și LEGĂTURI PERSONALE cu părintele nerezident

Cazurile de numire a curatorului special sunt strict şi limitativ prevăzute de lege, deoarece curatela specială reglementată de art. 150 Noul cod civil este un mijloc juridic temporar şi subsidiar al ocrotirii minorului.

Art. 150 din NCC - Cazurile de numire a curatorului special:
(1) Ori de câte ori între tutore şi minor se ivesc interese contrare, care nu sunt dintre cele ce trebuie să ducă la înlocuirea tutorelui, instanţa de tutelă va numi un curator special.
(2) De asemenea, dacă din cauza bolii sau din alte motive tutorele este împiedicat să îndeplinească un anumit act în numele minorului pe care îl reprezintă sau ale cărui acte le încuviinţează, instanţa de tutelă va numi un curator special.
(3) Pentru motive temeinice, în cadrul procedurilor succesorale, notarul public, la cererea oricărei persoane interesate sau din oficiu, poate numi provizoriu un curator special, care va fi validat ori, după caz, înlocuit de către instanţa de tutelă.

Care este momentul procesual când unul dintre părinți poate cere instanței numirea unui curator, care să-l reprezinte pe minor în litigiul dintre părinți, privind stabilirea exercitării AUTORITĂȚII PĂRINTEȘTI, și al programului de LEGĂTURI PERSONALE ale copilului minor cu părintele nerezident`?

Care sunt avantajele minorului, să fie reprezentat în instanță de către un curator`?

Există și dezavantaje`?

Poate instanța, să găsească motive de respingere a numirii unui curator pentru minor`?

Cum protejează curatorul, interesul superior al copilului pe timpul procesului dintre părinții acestuia`?
sa aveti in vedere si art. 57 si art. 58 NCPC.
Dacă procedura de citare nu poate fi îndeplinită instanța de judecată dispune numirea unui curator pentru apărarea drepturilor pârâtului.
Nu se aplica curatela, dupa mine, caci copilul nu e parte in proces... mult de explicat, sunt chestiuni de tehnica procedurala, insa nu poate avea curatela o persoana care nu e parte in dosar. Pe scurt.
In plus, copilul nu se afla in contradictoriu, procedural vorbind, cu niciun parinte intr-un astfel de dosar. Parintii nu se inteleg intre ei.
Cred ca, din pacate, cadeti in capcana partintilor care simt nevoia sa-si implice copiii in problemele lor, cand, in realitate, legislatia nu urmareste acest lucru. Si nici nu trebuie sa urmareasca.
Nu se pune problema a lupta impotriva copilului tau cand vrei pensia mai mica ori mai mare, cand vrei sa-l vezi mai mult sau mai putin. Se pune problema ca nu te intelegi cu celalalt parinte, atata tot.
Copilul nu trebuie sa fie parte in aceste dispute. Si, procedural, nici nu e.
Conform unei recente incheieri de sedinta in posesia careia am intrat, o cauza avand ca scop modificare contributie intretinere minor cu autoritate parentala comuna, acesta avand 9 ani, s-a stabilit prin respingerea exceptiei de lipsa calitate procesuala, ca in acest caz minorul are calitate procesuala pasiva in raport cu parintele care a solicitat modificarea contributiei, motivarea instantei fiind tocmai autoritatea parentala comuna.
Pe cale de consecinta si stabilirea acestei contributii in prima instanta cere calitate procesuala ptr minor. Acesta nu o poate exercita ca atare asa ca se impune curator. Fiecare din reprezentatii legali are dreptul de a se opune avocatilor alesi de catre parinti, in conditiile in care fiecare pretinde ca, prin parintii angajatori il reprezinta pe minor in drepturile sale.
Cred ca am spus destul. Restul e usor de continuat,
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2016
ContSters257745, utilizator
AVLIL, tocmai ca minorul ARE DREPTUL LA APARAREA SA, ECHIDISTANTA DE INTERESELE reprezentantilor legali, egali, si aflati in contradictoriu ref drepturile minorului.
De asta instanta este NEVOITA sa constate un conflict de interes intre minor si ORICARE DIN PARINTII CARE SUSTINE CA II VREA BINELE.
Curatorul este un avocat din oficiu care are aceasta calitate, de curator, cf listei Baroului.
Acesta va fi desemnat tocmai ptr a constata o situatie, discutand cu parintii si, eventual cu minorii. Practic, ar actiona oarecum ca un mediator.
Dupa investigatiile sale, curatorul va inainta instantei un punct de vedere referitor la locuinta minorului si, subsecvent, locuinta alternativa/legaturi personale, intretinere in bani sau in natura.
Instanta va analiza cele relevate de curator si va decide in consecinta.
Nu cred ca mai e necesar sa relev avantajele. Sunt si dezavantaje legate de profilul unui avocat care primeste si exercitarea de curatela. Din pacate, ma indoiesc ca trierea a fost foarte stricta (un asemenea curator trebuind sa prezinte garantii morale si experienta personala relevanta) dar...important e sa incepem, cf legii. Apoi alte asperitati se vor netezi.
Dupa cum am spus nimic nu-l impiedica pe un curator care a muncit la un asemenea caz sa solicite un onorariu in consecita, achitat de parinti cf procentelor stabilite de instanta, acestea rezultand din cooperarea parintilor.
Mandatul lui expira odata cu pronuntarea instantei,
Ma gandesc inca la exercitarea caii de atac: daca e admisibila si in ce conditii. Ajung la concluzi ca ref drepturile minorilor decizia primei instante e definitiva si executorie. In aceste conditii de judecata nu-si mai are rostul nici Ordonanta presedentiala, rolul ei fiind suplinit de Ordiinul de Protectie.
Fiecare din parinti va putea ataca ulterior aceasta decizie, reprezentat de avocat ales, printr-o noua actiune in care minorul va fi iarasi reprezentat de curator, in conditiile legii (schimbare de imprejurari etc).

IMENSA DIFERENTA FATA DE VECHIUL COD, este ca ambii parinti sunt reprezentanti legali EGALI, atat inainte de divort, cat si dupa divort, In cazul concubinilor, cf Art 503, e chiar si mai simplu.
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2016
ContSters257745, utilizator

Alte discuții în legătură

Curatela mihaicalara mihaicalara M-am lovit de o problema. la dezbaterea succesiunii s-a instituit curatela unui minor intrucat tatal lui mostenitor de drept decedase. Problema a intervenit ... (vezi toată discuția)
Autorizarea instantei de tutela pentru acte de dispozitie ale minorului clara1801 clara1801 Am urmatoarea situatie juridica, sunt curioasa ce parere aveti cu privire la subiect: Doresc sa obtin autorizarea insantei de tutela pentru a efectua o ... (vezi toată discuția)
Minorul este sau nu titular de dreptul la contestatia la executare silita indreptata impotriva sa? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In conditiile unei executari silite apreciez ca minorul poate depune contestatie la executare impotriva parintelui creditor daca copilul refuza un drept de ... (vezi toată discuția)