1. Autoritate parentala comuna incumba ca minorul sa aiba 2 reprezentanti legali, parintii, pana cand nu intervine o hotarare judecatoreasca contradictorie.
2. Ca atare orice vrea unul dintre parinti in legatura cu copilul (locuinta, pensie, legaturi personale) iar prin opozitia formala a celuilalt, se determina o actiune in instanta, se va constata, prin insasi actiunea, un conflict de interese intre reprezentantii legali egali.
3. Fctie de speta, minorul are IN MOD OBLIGATORIU calitate procesuala, fie activa , fie pasiva.
4. In atare situatie Instanta este obligata sa constate conflict de interes intre reprezentantii legali, fiind obligata sa nu- measca un curator. Curatorul este un avocat inregistrat ca atare la Barou si se alege aleator.
5. Curatorul desemnat va juca rolul unui mediator care reprezinta interesul minorului, fiecare parinte dovedindu-i intentia lui in acest scop.
6. Curatorul va cere instantei aprobarea oricarei expertize (psihologice..) pe care curatorul o considera utila cauzei, instanta aproband proba si desemnand expertul.
7. Curatorul se va ingriji ca minorul sa respecte dispozitiile instantei, ca orice alt cetatean.
8. Curatorul va concluziona in interesul minorului reprezentat si-si va sustine argUmentele in fata Instantei. Aceasta din urma va putea cere probe suplimentare, daca considera ca e cazul, hotarand in consecinta.
9. Cu exceptia divortului, respectiv a actiunii de stabilire de drepturi si obligatii in cazul concubinajului, cazuri in care nu sunt acceptati avocati alesi, in oricare alta actiune, parintele care ataca sau este atacat de minor in sensul schimbarii celor hotarate la exceptia indicata mai sus, are posibilitatea angajarii unui aparator propriu care, eventual, va ataca raportul curatorului strict pe baza interpretarii de interes al minorului.