avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Minorul este sau nu titular de dreptul la contestatia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Minorul este sau nu titular de dreptul la contestatia la executare silita indreptata impotriva sa?

In conditiile unei executari silite apreciez ca minorul poate depune contestatie la executare impotriva parintelui creditor daca copilul refuza un drept de vizita sau sa fie stabilit domiciliul sau la domiciliul parintelui creditor.
Pe scurt, isi expune el isusi refuzul prin actiunea initiata in fata instantei care va judeca contestatia la executare.

In conditiile in care minorul refuza sa isi exercite un drept si are chiar dreptul de a decide cine sa fie in preajma lui sub aspect juridic ar trebui sa aiba dreptul de a se opune la executarea silita indreptata in principal impotriva sa.

Asadar, sustin ideea ca insasi minorul sa formuleze o contestatie la executare impotriva unei hotarari judecatotoresti care il implica in mod direct.Consider ca, varsta de 7 ani este cea de la care minorul isi poate exercita dreptul de a alege daca vrea sa aiba sau nu un parinte in preajma sa.Practic el este cel mai stresat de o executare silita pe care nu o doreste si il si afecteaza emotional daca parintele debitor este stresat la randul lui de creditor si de executor cu tot felul de constrangeri pecuniare.

Astept obiectii in contra celor sustinute mai ales in ceea ce priveste existenta sau nu a dreptului minorului de a fi titularul unei astfel de actiuni de contestatie la executare impotriva unei hotarari care este indreptata impotriva sa.

CEDO forteaza statul la executarea unei hotarari judecatoresti dar dreptul minorului de a se opune la executare el insusi ar trebui sa ii fie recunoscut pentru ca are si el dreptul la intimitate si la viata privata si drepturile acestea statul nu le poate impune nimanui sub forma de obligatii intrucat sunt drepturi.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:51, 29 Februarie 2016
Minorul prin cine? Reprezentantul legal al minorului este parintele/sunt parintii, cand autoritatea parinteasca este exercitata in comun.Minorul este lipsit de capacitate de exercitiu pana la varsta de 14 ani, iar dupa aceasta varsta are capacitate de exercitiu restransa pana la 18. Daca copilul are 7 ani inseamna ca este o persoana lipsita de capacitate de exercitiu deci orice demers juridic al acestuia trebuie insotit de reprezentarea parintilor si eventual la unele proceduri cu acordul instantei.
Minorul nu poate sa si exercite niciun drept dupa parerea mea fara a avea reprezentarea legala/ sau asistenta depinde de varsta, parintii sau curator si uneori si incuviintarea instantei.
Problema se pune nu cumva in speta expusa, reprezentantii legali nu se afla in conflict de interese cu actiunea ce ati propune-o?
Teoretic instanta trebuie sa aiba in vedere interesul suprem al minorului. Ca si instanta este umana si nu divina, poate sa nasca dubii cu privire la anumite hotarari, insa trebuie avut in vedere alte solutii care sa duca efectiv fie la intelegerea de catre parintele creditor a situatiei si a traumei ce i-ar provoca copilului, fie la urgentarea unor masuri pe care ar trebui sa le ia instanta in momentul in care se ia act de refuzul minorului in faza procedurii executarii .
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2016
ContSters338589, utilizator
Da, este adevarat ca in mod normal ambii parinti l-ar cam reprezenta si este evident faptul ca exista un conflict de interese cu parintele creditor, in speta tatal.
Fiind insa vorba de o executare silita cu luarea minorului la domiciliul parintelui creditor ( tatal) si copilul nedorind asa ceva, consider ca, are si el dreptul de a initia o contestatie la executare fiind insa reprezentat la proces conform legii.

Provizoriu, parintele debitor ar reprezenta minorul la semnarea contestatiei la executare sau chiar direct avocatul care ar fi angajat de parintele debitor.E clar ca parintele creditor isi va angaja el avocat fiind in contrarietate de interese cu minorul.

Si Autoritatea Tutelara (sau ce serviciu ar avea drept de reprezentare) trebuie sa apara in mod obligatoriu la proces si sa sustina apararea copilului ( adica sa devina reprezentant al acestuia ) dar si cu aceasta ar cam fi in conflict de interese daca aceasta il sacaie in sensul de a executa sau de a respecta hotararea judecatoreasca cu care el nu este de acord.

Mare intrebare este aceea daca minorul are sau nu calitate procesuala activa in sensul cerut de lege si sa isi exercite ( e adevarat prin reprezentantii legali) drepturile procesuale conferite de lege, respectiv contestatia la executare in calitate de reclamant, contestator.

Din cate am observat calitate procesuala pasiva pare sa aiba minorul atunci cand parintele debitor este chemat in instanta pentru a fi obligat la penalitatile de intarziere conform art. 913 alin. 5 NCPC.

Minorul ar putea declara contestatie la executare pana la momentul in care sa se ajunga la penalitati.
Dupa parerea mea, minorul ar putea declara contestatie la executare fix la momentul in care executorul judecatoresc trimite prima somatie parintelui debitor ca sa duca copilul la executor in vederea predarii de catre acesta parintele creditor.

Legea ii confera si dreptul de a cere suspendarea executarii silite pana la momentul in care se va pronunta instanta cu privire la contestatia la executare formulata de minor.

Daca instanta ar admite contestatia la executare s-ar prabusi intreaga executare silita care nici macar nu a inceput bine...
Somatia fiind primul act de executare in cadrul dosarului de executare silita.

eu cred ca nici parintele debitor si nici chiar provizoriu nu poate reprezenta minorul in speta dvs pentru ca si el se loveste de contrarietatea de interese. Cred ca trebuie numit un curator.
Da, dar pana sa fie numit un curator care cred ca va fi avocat, cineva trebuie sa semneze acțiunea pentru a fi depusa.
Cred ca avocatul va semna acțiunea ca sa simplific lucrurile.

Contrarietatea de interese este cu debitorul și cu reprezentantul statului.
Ei practic vor ca minorul sa respecte hotărârea instantei.

Sunt curios dacă instanta va asculta minorul.
La 7 ani nu e obligata dar se poate asculta.
Oricum cred ca instanta va fi obligata în aceste circumstanțe.
Pana acum nicio instanta nu a ascultat minorul.
L 272/2004:
Art. 34
(1) Copilul are dreptul sa depuna singur plangeri referitoare la incalcarea drepturilor sale fundamentale.
(2) Copilul este informat de catre parinte/reprezentant legal asupra drepturilor si indatoririlor ce ii revin, precum si asupra modalitatilor de exercitare si indeplinire a acestora.
Art 36
(3) In sitiuatia in care ambii parinti exercita autoritatea parinteasca, dar nu locuiesc impreuna, deciziile importante, precum cele referitoare la alegerea felului invataturii sau pregatirii profesionale, tratamente medicale complexe sau interventii chirurgicale, resedinta copilului sau administrarea bunurilor, se iau numai cu acordul ambilor parinti.

Din coroborarea celor 2 art mie imi reiese ca parintele rezident poate angaja copilului un avocat. si, totodata, ca copilul are dreptul de a depune singur plangeri/cereri.
Avand in vedere ca parintele rezident este cel care ar plati penalitati pentru nerealizarea programului de vizitare, cei doi au interese comune intr-o contestatie la executare.
Asa as zice eu.

Alte discuții în legătură

Închiderea dosarului de executare în cazul executării silite referitoare la minori CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Potrivit art 913 NCPC rezulta ca se închide dosarul de executare în caz de eșuare a executării silite. În cazul executării silite în vederea ... (vezi toată discuția)
Executarea silita a minorilor CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ma interesează sa aflu relatări de la executarea silita referitor la modul în care s-a comportat executorul,dacă a fost chemata politia, dacă părintele ... (vezi toată discuția)
Numire curator într-un proces cu copil minor, pentru stabilire autoritate pĂrinteascĂ și legĂturi personale cu părintele nerezident ContSters379576 ContSters379576 Cazurile de numire a curatorului special sunt strict şi limitativ prevăzute de lege, deoarece curatela specială reglementată de art. 150 Noul cod civil ... (vezi toată discuția)