avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Închiderea dosarului de executare în cazul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Închiderea dosarului de executare în cazul executării silite referitoare la minori

Potrivit art 913 NCPC rezulta ca se închide dosarul de executare în caz de eșuare a executării silite.

În cazul executării silite în vederea stabilirii domiciliului minorului la părintele creditor situația pare logica deoarece eșuarea este de neinlaturat și în viitorul apropiat.

În cazul dreptului la vizita situația pare asemănătoare deoarece tot eșuată este dar oare după o perioada nu se poate redeschide executarea silita și atunci de ce s-ar mai închide dosarul de executare?

Deși legea nu prevede nimic trebuie modificata hotărârea care a dus la executarea eșuată.
Legea neprevazand nimic în acest sens e posibil ca instanta sa lase o hotărâre care nu se va putea executa.
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Incheierea unei executari silite se realizeaza strict in conditiile Art 703 CPC. Nu vad ca se inchide un dosar in caz de ...esuare. Nici nu sunt limitat acum sa deschid in paralel oricate executari vreau, cu conditia sa nu dau de vreo litispedenta, la un moment dat. Mai mult, in cazul minorilor, nu am autoritate de lucru judecat....
Da, este adevărat ca art 703 NCPC nu se prevede încetarea executării silite referitoare la minori însă dacă executarea a eșuat se încheie acel proces verbal prevazut de art 913 NCPC de către executor.
Și dacă executarea eșuează ce mai este de făcut?

Avem doua situatii:
1. Preluarea minorului în vederea stabilirii domiciliului minorului la părintele creditor.
Dacă a eșuat degeaba mai revine executorul.
Ma refer la finalul finalul adică părintele nu poate lua copilul și s-a terminat.
Executorul încheie ultimul proces verbal după părerea mea urmând sa restituie titlul executoriu creditorului.

2.Situatia cu dreptul de vizita.
Și în acest caz după finalizarea procedurii în întregul sau rămâne sa nu se mai poată face nimic.
Executorul nu mai este obligat sa continue executarea silita.
Executarea nu mai poate continua chiar dacă aveți dreptate ca art 703 NCPC nu prevede nimic în acest sens decât cu privire la bunuri.
Trebuia prevazut în mod expres și referitor la executarea silita referitoare la minori însă mod separat însă dacă executarea nu mai poate continua trebuie sa se închidă dosarul de executare și sa înceteze executarea silita.

Sunt chiar curios cum se procedează în practica.

Dacă s-ar acorda acele penalități ar mai dura sa zicem 3 luni executarea.
După aceea dosarul de executare ar trebui închis.

Nu am găsit niciun autor din doctrina sa facă vorbire de momentul ulterior încheierii procesului verbal prevazut de art 913 NCPC și despre momentul închiderii dosarului de executare silita.
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Executarea nu se incheie dupa prima maturizare a penalitatilor dictate cf 906/2. Acestea raman ca atare si pot fi revendicate din 3 in 3 luni. Penalitatea reprezinta constrangerea la indeplinirea obligatiei si nicidecum rascumpararea obligatiei.

Functional, gama 913 pacatuieste prin multe aspecte care pot aparea in practica si ptr care nu exista reglementari suficiente.

Dupa cum am explicat anterior, nu exista vreun caz finalizat in vreun fel. Exista doar un singur titlu executoriu in baza Art 906/4 care urmeaza a fi redactat/motivat si pus in executare prin poprire sau prin vanzarea bunurilor debitoarei pana la 45.000lei+ch de executare.
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2016
ContSters257745, utilizator
Întrebare: Pe ce criteriu a stabilit instanţa 500 lei /zi calendaristică de refuz al programului de vizită din partea minorului, ţinând cont de:
1.programul de vizită este bilunar, deci nu continuu, în 3 luni puteau fi 6 refuzuri, nu 90 câte zile sunt în 3 luni
-de ce nu s-a stabilit 100 lei? De ce nu 1000 lei? Care sunt criteriile de departajare?
Ptr ca, in lipsa unei legi complete, asa a gandit ea. Nu putea refuza judecata. Exista anumite criterii RECURENTE pe baza carora judecatorii sunt obligati sa judece chiar daca legea e ambigua.
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2016
ContSters257745, utilizator

Alte discuții în legătură

Minorul este sau nu titular de dreptul la contestatia la executare silita indreptata impotriva sa? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In conditiile unei executari silite apreciez ca minorul poate depune contestatie la executare impotriva parintelui creditor daca copilul refuza un drept de ... (vezi toată discuția)
Executarea silita a minorilor CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ma interesează sa aflu relatări de la executarea silita referitor la modul în care s-a comportat executorul,dacă a fost chemata politia, dacă părintele ... (vezi toată discuția)
Consiliere psihologica dgaspc brokenangel brokenangel Buna ziua . Va rog spuneti mi ce anume ar trebui sa contina intampinarea ce va fi depusa la termenul stabilit de instanta in vederea consilierii minorului ... (vezi toată discuția)