avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Numire CURATOR într-un proces cu copil minor, pentru ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Numire CURATOR într-un proces cu copil minor, pentru stabilire AUTORITATE PĂRINTEASCĂ și LEGĂTURI PERSONALE cu părintele nerezident

Cazurile de numire a curatorului special sunt strict şi limitativ prevăzute de lege, deoarece curatela specială reglementată de art. 150 Noul cod civil este un mijloc juridic temporar şi subsidiar al ocrotirii minorului.

Art. 150 din NCC - Cazurile de numire a curatorului special:
(1) Ori de câte ori între tutore şi minor se ivesc interese contrare, care nu sunt dintre cele ce trebuie să ducă la înlocuirea tutorelui, instanţa de tutelă va numi un curator special.
(2) De asemenea, dacă din cauza bolii sau din alte motive tutorele este împiedicat să îndeplinească un anumit act în numele minorului pe care îl reprezintă sau ale cărui acte le încuviinţează, instanţa de tutelă va numi un curator special.
(3) Pentru motive temeinice, în cadrul procedurilor succesorale, notarul public, la cererea oricărei persoane interesate sau din oficiu, poate numi provizoriu un curator special, care va fi validat ori, după caz, înlocuit de către instanţa de tutelă.

Care este momentul procesual când unul dintre părinți poate cere instanței numirea unui curator, care să-l reprezinte pe minor în litigiul dintre părinți, privind stabilirea exercitării AUTORITĂȚII PĂRINTEȘTI, și al programului de LEGĂTURI PERSONALE ale copilului minor cu părintele nerezident`?

Care sunt avantajele minorului, să fie reprezentat în instanță de către un curator`?

Există și dezavantaje`?

Poate instanța, să găsească motive de respingere a numirii unui curator pentru minor`?

Cum protejează curatorul, interesul superior al copilului pe timpul procesului dintre părinții acestuia`?
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:


Interesul suprem al minorului este avut în vedere de părintele care știe ce vrea minorul și nu de ceea ce crede părintele ca ar vrea minorul sau alții străini de minor cum ar instanta,etc.


aici aveti o rupere in logica: parintele nu stie ce vrea minorul (e minor, nici el nu stie bine ce vrea), ci doar crede ca stie ce vrea minorul si, de obicei, nu tine cont de ceea ce vrea minorul, decat subordonat dorintei proprii.


Avocatul minorului se ocupa de a nu ajunge sa sufere minorul și chiar dacă e plătit de cineva el tot la acest lucru veghează și apară.

Nu prea cred ca se baga avocatii aiurea sa reprezinte minorii ca sa facă ceva împotriva lor și în folosul părintelui care a plătit.


aici recunosc ca banuiesc ce ati vrut sa spuneti insa nu prea v-a iesit. Probabil daca va opreati la "Nu prea cred ca se baga avocatii aiurea sa reprezinte minorii" era mai clar.
Ultima modificare: Vineri, 4 Martie 2016
mirebire, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatela mihaicalara mihaicalara M-am lovit de o problema. la dezbaterea succesiunii s-a instituit curatela unui minor intrucat tatal lui mostenitor de drept decedase. Problema a intervenit ... (vezi toată discuția)
Autorizarea instantei de tutela pentru acte de dispozitie ale minorului clara1801 clara1801 Am urmatoarea situatie juridica, sunt curioasa ce parere aveti cu privire la subiect: Doresc sa obtin autorizarea insantei de tutela pentru a efectua o ... (vezi toată discuția)
Minorul este sau nu titular de dreptul la contestatia la executare silita indreptata impotriva sa? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In conditiile unei executari silite apreciez ca minorul poate depune contestatie la executare impotriva parintelui creditor daca copilul refuza un drept de ... (vezi toată discuția)