avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Actionarul poate imprumuta firma cu materie prima?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Actionarul poate imprumuta firma cu materie prima?

Buna ziua!

Am urmatoarea intrebare: sunt actionarul si adminsitorul unui SRL. Firma mea are nevoie de foarte multa hartie si bani de cumparat nu prea sunt, iar eu am dintr-o incercare de afacere anterioara o cantitate suficienta de hartie. Intrebarea este daca este legat sa fac un contract prin care sa imprumut firma mea cu cantitatea respectiva de materie prima, urmand ca atunci cand vor fi vremuri mai bune sa retrag din firma suma de bani corespunzatoare.
Daca asa nu se poate, exista o solutie alternativa?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mansu , utilizator 09:47, 1 Octombrie 2009
mansu a scris:
sunt actionarul si adminsitorul unui SRL. Firma mea are nevoie de foarte multa hartie si bani de cumparat nu prea sunt, iar eu am dintr-o incercare de afacere anterioara o cantitate suficienta de hartie. Intrebarea este daca este legat sa fac un contract prin care sa imprumut firma mea cu cantitatea respectiva de materie prima, urmand ca atunci cand vor fi vremuri mai bune sa retrag din firma suma de bani corespunzatoare. Daca asa nu se poate, exista o solutie alternativa?

Buna ziua,
SE POATE in mod legal.
Trebuie sa aveti un Raport evaluare a bunului, efectuat de o persoana independenta si sa faceti un contract de finantare (imprumut) cu firma, in care stipulati termenii si conditiile imprumutului. NU PUNETI dobanda la acest imprumut (sau, cel mult, dobanda de referinta afisata de BNR)..
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov
Ultima modificare: Miercuri, 30 Septembrie 2009
legalmgm, utilizator
da se poate se numeste aport in natura
legalmgm a scris:

Buna ziua,
SE POATE in mod legal.
Trebuie sa aveti un Raport evaluare a bunului, efectuat de o persoana independenta si sa faceti un contract de finantare (imprumut) cu firma, in care stipulati termenii si conditiile imprumutului. NU PUNETI dobanda la acest imprumut (sau, cel mult, dobanda de referinta afisata de BNR)..
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov

In primul rand multumesc pentru raspuns.

Inca o mica intrebare mai am: daca este legal, voi putea deduce si impozitul pe profit din suma pe care firma mi-o va returna? Poate fi fi considerata o cheltuiala chiar daca nu exista o factura fiscala pentru ea? Firma foloseste acea hartie in productia de materiale publicitare pe care ulterior le vinde.

annajanette a scris:

Ma indoiesc ca este vorba aici de aport in natura. Capitalul firmei nu este afectat, este vorba doar de un imprumut. Oricum, multumesc frumos!
Aveti dreptate.
Nu are nici o legatura cu capitalul social. Este o operatiune pur economica intr Dvs. si firma.
mansu a scris:
In primul rand multumesc pentru raspuns.

Inca o mica intrebare mai am: daca este legal, voi putea deduce si impozitul pe profit din suma pe care firma mi-o va returna? Poate fi fi considerata o cheltuiala chiar daca nu exista o factura fiscala pentru ea? Firma foloseste acea hartie in productia de materiale publicitare pe care ulterior le vinde.

annajanette a scris:

mansu a scris:

Ma indoiesc ca este vorba aici de aport in natura. Capitalul firmei nu este afectat, este vorba doar de un imprumut. Oricum, multumesc frumos!

Aveti dreptate.
Operatiunea nu se refera la Capitalul social.
Este o pura operatiune financiara.

Nu puteti deduce nimic. Este un imprumut fara dobanda (sau cu dobanda BNR).
Nu este o cheltuiala. Cel mult, dobanda poate fi contabilizata ca o cheltuiala financiara.

Alte discuții în legătură

Intrebare, imprumut sau credit? alina240 alina240 Buna ziua, Am o intrebare daca ma poate ajuta cineva. Ex. O PJ romana poate primi un imprumut sau credit de la o PJ straina dar imprumutul sau creditul ( ... (vezi toată discuția)
Imprimut firma pe baza unui imprumut bancar de nevoi personale al asociatilor EricaNagy EricaNagy Buna ziua, Pot face un contract de imprumut firma cu firma al carui asociat sunt iar rambursarea acestui imprumut sa fie scadentarul creditului de nevoi ... (vezi toată discuția)
Majorare capital gelu.soare gelu.soare Buna ziua, Am si eu o nelamurire, eu persoana fizica detin un domeniu web achizitionat in urma cu ceva ani pe care am platit 14.000 dolari acum vreau sa il ... (vezi toată discuția)