Ma confrunt cu urmatoarea situatie: avem o firma (SRL) a carei activitate, din lipsa de comenzi, a trebuit s-o suspendam, in luna aprilie 2009. Data fiind lipsa de comenzi, nu am mai avut nici incasari timp de mai bine de un an de zile. Este stiut faptul ca din momentul suspendarii activitatii firmei, nu mai putem face nici incasari si nici plati. De altfel, si contul bancar l-am inchis, deoarece se adunau comisioanele de administrare, in mod inutil, deoarece rulaj nu se mai facea prin el. La data suspendarii firmei, mai ramasese de platit o suma de cca. 4.000 Ron pentru TVA si Impozitul pe Microintreprindere. Nu am avut bani sa le platim, iar acum am primit de la Fisc o somatie de plata. Ce prevede legea in situatia in care suntem in imposibilitate de plata, iar firma este suspendata?
Eu stiu ca trebuie stinse datoriile firmei catre Finante si apoi se va suspenda activitatea firmei, ca altfel se vor aduna majorari de intarziere de 0.1% si valoarea va creste:(.
Multumesc mult pentru raspuns, dar eu intrebam ce prevede legislatia romana in vigoare pentru acest caz, deoarece:
1. la suspendarea firmei, care s-a facut la registrul Com., aceasta nu a fost conditionata de stingerea datoriilor
2. firma practic este in imposibilitate de plata (pentru ca daca ar mai fi avut vreo posibilitate sa suporte cheltuielile - in situatia in care incasari nu mai erau deloc - , nu ar fi fost necesar sa-i fie suspendata activitatea
3. stiu ca din momentul suspendarii activitatii, nu se mai poate emite nici un document contabil, deci, practic vorbind nu mai este voie a se face nici o incasare si nici o plata (sau poate gresesc??)
suspendarea activitatii la registrul comertului reprezinta o incetare temporara a activitatii dpdv juridic ; dpdv fiscal nu exista notiunea de suspendare , doar regimul derogatoriu , care reprezinta posibilitatea de nedepunere a unor declaratii expres nominate de lege .Doar daca ati fi cerut regimul derogatoriu ar fi fost obligatorie achitarea datoriilor catre buget. In situatia Dvs, datoriile neachitate genereaza majorari si au in continuare regimul datoriilor fiscale neachitate la scadenta .( iata si motivul pentru care ati primit somatia )
Din pacate legislatia e incompleta in acest sens , de aceea apare o anomalie , in sensul ca , pe o parte , suspendarea presupune incetarea oricaui tip de activitati ( inclusiv plati catre furnizori, buget etc) , iar pe alta parte simpla dorinta de a achita acele sume va duce in situatia de a avea ... activitate .