Buna seara!Am si eu o problema si am nevoie de ajutor.Am hotarat impreuna cu sotul meu sa divortam.Nu avem bunuri de partajat dar avem doi copii minori.Ne-am inteles sa ramana la mine amandoi(mentionez ca pana acum am locuit cu mama mea intr-un apartament cu trei camere si aici intentionez sa locuiesc in continuare cu copii,sotul meu ...nu stiu unde va pleca).As vrea sa stiu daca asta este hotararea noastra si putem sa ne intelegem si asupra dreptului de vizita si eventual a pensiei alimentare daca suntem obligati sa ducem copiii in instanta ptr a hotara ei cu cine anume vor s locuiasca.Mentionez ca nu vreau sub nici o forma sa se ajunga acolo si vreau sa imi spuneti cum as putea sa evit acest lucru(amandoi copiii au peste 10 ani).
Va multumesc!
Copiii vor fi intrebati de judecator la cine vor sa ramana.
Va puteti intelege cu sotul in privinta incredintarii, programului de vizita, insa o eventuala intelegere cu privire la pensia de intretinere nu e obligatorie pentru instanta, intrucat dumneavoastra nu puteti decide in privinta dreptului minorilor.
Daca sotul nu formuleaza cerere de incredintare a minorilor,acestea vor fi incredintati dumneavoastra.
La solutionarea cererilor referitoare la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta va tine seama si de interesele minorilor.
Instanta judecatoreasca va hotari, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. In acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta daca au implinit varsta de zece ani, va hotari pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.
Pentru motive temeinice, copiii pot fi incredintati unor rude ori unor alte persoane, cu consimtamantul acestora, sau unor institutii de ocrotire.
Totodata, instanta judecatoreasca va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca.
Parintele divortat, caruia i s-a incredintat copilul, exercita cu privire la aceasta drepturile parintesti.
Parintele divortat, caruia nu i s-a incredintat copilul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.
In situatia in care parintele carui nu i s-a incredintat copilul constat ca celalalt parinte nu isi indeplineste corect atributiile de intretinere, educare si crestere a copilului, poate solicita un proces de rejudecare a incredintarii minorului.
Deci ce imi spuneti dumneavoastra este ca indiferent ca vrem noi sau nu copiii trebuie sa se prezinte in instanta si sa hotarasca cu cine vor sa ramane?Chiar daca si eu si sotul meu am fost de acord sa ramana cu mine?De fapt sa ramana acolo unde s-au nascut si au crescut.Deocamdata tatal lor nu are un domiciliu(sta la parinti,unde mai sta o familie fratele lui cumnata si copilul).Nu se poate evita asta ?Nu exista nici o alta solutie?
Nu vreau nimic de la el doar sa nu imi tarasc copiii prin tribunale.Si asa sunt afectati.
Va multumesc!
Altfel nu exista nici o solutie??El este de acord sa ramana cu mine si probabil vom reusi sa stabilim si cum ii poate vedea.
Multumesc!
Alte discuții în legătură
Divort
BO
vreau sa pun cerere de divort dar sotul meu ma ameninta ca imi ia copii.(7ani,2,6ani,si2 luni).motivul:nepotrivire de caracter.as vrea sa stiu daca am castig ... (vezi toată discuția)
Divort
adinutza.2008
intr-un proces de divort, la ce varsta au dreptul copii sa vorbeasca, respectiv sa li se ceara parerea ori sa li se puna intrebari? Multumesc (vezi toată discuția)