avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort si custodie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort si custodie

Buna seara!Am si eu o problema si am nevoie de ajutor.Am hotarat impreuna cu sotul meu sa divortam.Nu avem bunuri de partajat dar avem doi copii minori.Ne-am inteles sa ramana la mine amandoi(mentionez ca pana acum am locuit cu mama mea intr-un apartament cu trei camere si aici intentionez sa locuiesc in continuare cu copii,sotul meu ...nu stiu unde va pleca).As vrea sa stiu daca asta este hotararea noastra si putem sa ne intelegem si asupra dreptului de vizita si eventual a pensiei alimentare daca suntem obligati sa ducem copiii in instanta ptr a hotara ei cu cine anume vor s locuiasca.Mentionez ca nu vreau sub nici o forma sa se ajunga acolo si vreau sa imi spuneti cum as putea sa evit acest lucru(amandoi copiii au peste 10 ani).
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Eladaela , utilizator 15:53, 1 Octombrie 2009
Copiii vor fi intrebati de judecator la cine vor sa ramana.
Va puteti intelege cu sotul in privinta incredintarii, programului de vizita, insa o eventuala intelegere cu privire la pensia de intretinere nu e obligatorie pentru instanta, intrucat dumneavoastra nu puteti decide in privinta dreptului minorilor.
Daca sotul nu formuleaza cerere de incredintare a minorilor,acestea vor fi incredintati dumneavoastra.
La solutionarea cererilor referitoare la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta va tine seama si de interesele minorilor.

Instanta judecatoreasca va hotari, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. In acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta daca au implinit varsta de zece ani, va hotari pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.

Pentru motive temeinice, copiii pot fi incredintati unor rude ori unor alte persoane, cu consimtamantul acestora, sau unor institutii de ocrotire.

Totodata, instanta judecatoreasca va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca.

Parintele divortat, caruia i s-a incredintat copilul, exercita cu privire la aceasta drepturile parintesti.

Parintele divortat, caruia nu i s-a incredintat copilul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.
In situatia in care parintele carui nu i s-a incredintat copilul constat ca celalalt parinte nu isi indeplineste corect atributiile de intretinere, educare si crestere a copilului, poate solicita un proces de rejudecare a incredintarii minorului.


Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2009
ContSters87904, utilizator
Deci ce imi spuneti dumneavoastra este ca indiferent ca vrem noi sau nu copiii trebuie sa se prezinte in instanta si sa hotarasca cu cine vor sa ramane?Chiar daca si eu si sotul meu am fost de acord sa ramana cu mine?De fapt sa ramana acolo unde s-au nascut si au crescut.Deocamdata tatal lor nu are un domiciliu(sta la parinti,unde mai sta o familie fratele lui cumnata si copilul).Nu se poate evita asta ?Nu exista nici o alta solutie?
Nu vreau nimic de la el doar sa nu imi tarasc copiii prin tribunale.Si asa sunt afectati.
Va multumesc!
Va rog mult sa ma ajutati si sa imi spuneti daca exista vreo solutie!Va multumesc!
Altfel nu exista nici o solutie??El este de acord sa ramana cu mine si probabil vom reusi sa stabilim si cum ii poate vedea.
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Divort BO BO vreau sa pun cerere de divort dar sotul meu ma ameninta ca imi ia copii.(7ani,2,6ani,si2 luni).motivul:nepotrivire de caracter.as vrea sa stiu daca am castig ... (vezi toată discuția)
Divort din culpa comuna snowwhite snowwhite as avea nevoie de ajutor... as vrea sa depun actele pentru divort, dar am nelamuri in ceea ce priveste formularea cererii de divort.este vorba despre un ... (vezi toată discuția)
Divort myhadela myhadela Sunt maritata de trei ani si am un copil minor. Momentan nu lucrez si nu am nici un fel de venit (doar parintii ma pot ajuta), sotul meu lucreaza. Vreau sa ... (vezi toată discuția)