avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1135 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plata pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plata pensie alimentara

Buna ziua,

Din cate am inteles in urma divortului sunt obligat la plata pensiei alimentare pentru copil,indiferent daca obtin venituri sau nu.
Am si eu o intrebare: daca nu am loc de munca si nu am venituri de unde sa platesc pensie alimentara?

La noi in provincie se gaseste foarte greu loc de munca.Am stat 7 ani fara serviciu.

Este adevarat ca se pune sechestru pe bunul imobil in cazul in care nu am cu ce plati pensie alimentara? Mentionez ca bunul imobil este proprietate personala dobandita inainte de casatorie de la parintii mei.

Este adevarat ca daca nu exista bunuri care sa fie executate sunt pasibil de pedeapsa cu inchisoarea?

Si inca ceva: daca tot sunt obligat la plata pensiei pentru copil pot cere sa o fac in natura:imbracaminte,mancare,jucarii pentru copil? Sotia mea are prostul obicei sa alimenteze parintii sai din veniturile copilului. Asa a procedat ani de zile.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:50, 20 August 2017
1. Cuantumul pensiei si forma de plata au fost deja stabilite prin hotararea de divort
2. La lipsa de venituri, cutuma de judecata se raporteaza la salariul minim BRUT (nu exista insa o reglementare legala in acest sens, cutuma fiind preluata din comunismul in care numai cine nu vroia, nu muncea!)
3. Da, va pot fi executatea bunurile personale ptr recuperarea pensiei restante
4. Indiferent daca exista sau nu bunuri personale executabile, o condamnare penala este putin probabila in conditiile in care nu vi se poate opune proba ca detineti venituri
Ultima modificare: Vineri, 18 August 2017
asaofi, utilizator
Am si eu o intrebare: daca nu am loc de munca si nu am venituri de unde sa platesc pensie alimentara?

Din aceleasi surse din care va intretineti si dvs.
Asa cum intretineti copilul in familie cand sunteti inca casatorit, la fel il intretineti si dupa divort, aveti si dupa divort obligatia de intetinere.

La noi in provincie se gaseste foarte greu loc de munca.Am stat 7 ani fara serviciu.

Cum ati reusit sa va intretineti , din ce atata amar de vreme ? Sa ne scrieti reteta, poate mai sunt interesati.
Daca nu gasiti de munca acolo, migrati in alte locuri pana gasiti ceva, ca sunteti apt de munca.
Poate fi executata casa pt pensia datorata.

Este adevarat ca daca nu exista bunuri care sa fie executate sunt pasibil de pedeapsa cu inchisoarea?

mm, aici oamenii legii sunt indulgenti, nu prea se face puscarie, e de ajuns sa ridicati din umeri si sa ziceti ca nu munciti , nu aveti deci venit, va intretin parintii/ vecinii/ iubita si gata, se inchide ochii cand e vb de abandon de familie.

daca tot sunt obligat la plata pensiei pentru copil pot cere sa o fac in natura:imbracaminte,mancare,jucarii pentru copil?

Daca s-a satabilit sa platiti in bani, nu puteti plati decat asa. Daca vreti sa platiti in natura, trebuie sa cereti asta in instanta,

Sotia mea are prostul obicei sa alimenteze parintii sai din veniturile copilului. Asa a procedat ani de zile.

Din care veniturile copilului, din alocatie ?
Ca din banii dvs, nu.

@asaofi a scris:

Indiferent daca exista sau nu bunuri personale executabile, o condamnare penala este putin probabila in conditiile in care nu vi se poate opune proba ca detineti venituri

Nu, dar i se poate opune faptul ca e apt de munca si are bunuri.

"Poate fi obligat la întreţinere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace.
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datorează întreţinerea se ţine seama de veniturile şi bunurile acestuia, precum şi de posibilităţile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligaţii ale sale."

Ultima modificare: Sâmbătă, 19 August 2017
gi-jane2, moderator
eii, gi-jane! va lamureste dl avocat ca nu e penalul ca civilul...
Ce am vrut sa zic citând din codul civil e ca dacă instanta a apreciat ca poate plăti pensie și a stabilit un cuantum, iar situația omului nu s-a schimbat intre timp, chiar trebuie sa plătească acea pensie, iar ridicatul din umeri nu ar trebui înțeles asa ușor de organele de cercetare penala.
Bun, poate nu reușește sa strângă toată suma datorata lunar, dar ar trebui probata buna credință, plătind mai puțin sau în produse.
Vi se pare pertinenta intrebarea unui părinte dacă trebuie sa plătească pensie dacă nu realizează venituri?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de intretinere minor nyki nyki problema mea este urmatoare: in 2008 s-a pronuntat divortul in care mi s-a eliberat o anumita suma ca pensie alimentara dar atat pana in divort cat si pana ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Iuliana Ecaterina Matache Iuliana Ecaterina Matache Sotul unei prietene care are in intretinere si educare minorul a obtinut urmare a divortului, prin hotarare judecatoreasca o pensie alimentara in cuantum de ... (vezi toată discuția)
Care sunt demersurile pentru majorarea pensiei alimentare gimike gimike Nu am mai cerut modificarea pensiei alimentare dupa cea stabilita la divort.Ce trbuie sa fac sa depun in instanta cererea,care este legea ce prevede stabilirea ... (vezi toată discuția)