avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Suspect intr-un dosar penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Suspect intr-un dosar penal

Ce înseamnă calitatea de a fi suspect intr-un dosar penal și care sunt consecințele atribuite acestei calități ?
Ma interesează și drepturile . Am fost chemat la declarații in calitate de suspect mai exact ce înseamnă ?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:11, 19 August 2017
Persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect.
ART. 83 c.p.p.
Drepturile inculpatului
În cursul procesului penal, inculpatul are următoarele drepturi:
a) dreptul de a nu da nicio declaraţie pe parcursul procesului penal, atrăgându-i-se atenţia că dacă refuză să dea declaraţii nu va suferi nicio consecinţă defavorabilă, iar dacă va da declaraţii acestea vor putea fi folosite ca mijloace de probă împotriva sa;
#M2
a^1) dreptul de a fi informat cu privire la fapta pentru care este cercetat şi încadrarea juridică a acesteia;
#B
b) dreptul de a consulta dosarul, în condiţiile legii;
c) dreptul de a avea un avocat ales, iar dacă nu îşi desemnează unul, în cazurile de asistenţă obligatorie, dreptul de a i se desemna un avocat din oficiu;
d) dreptul de a propune administrarea de probe în condiţiile prevăzute de lege, de a ridica excepţii şi de a pune concluzii;
e) dreptul de a formula orice alte cereri ce ţin de soluţionarea laturii penale şi civile a cauzei;
f) dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret atunci când nu înţelege, nu se exprimă bine sau nu poate comunica în limba română;
g) dreptul de a apela la un mediator, în cazurile permise de lege;
#M2
g^1) dreptul de a fi informat cu privire la drepturile sale;
#B
h) alte drepturi prevăzute de lege.
ART. 108
Comunicarea drepturilor şi a obligaţiilor
(1) Organul judiciar comunică suspectului sau inculpatului calitatea în care este audiat, fapta prevăzută de legea penală pentru săvârşirea căreia este suspectat sau pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi încadrarea juridică a acesteia.
(2) Suspectului sau inculpatului i se aduc la cunoştinţă drepturile prevăzute la art. 83, precum şi următoarele obligaţii:
a) obligaţia de a se prezenta la chemările organelor judiciare, atrăgându-i-se atenţia că, în cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, se poate emite mandat de aducere împotriva sa, iar în cazul sustragerii, judecătorul poate dispune arestarea sa preventivă;
b) obligaţia de a comunica în scris, în termen de 3 zile, orice schimbare a adresei, atrăgându-i-se atenţia că, în cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, citaţiile şi orice alte acte comunicate la prima adresă rămân valabile şi se consideră că le-a luat la cunoştinţă.
#M2
(3) În cursul urmăririi penale, înainte de prima audiere a suspectului sau inculpatului, i se aduc la cunoştinţă drepturile şi obligaţiile prevăzute la alin. (2). Aceste drepturi şi obligaţii i se comunică şi în scris, sub semnătură, iar în cazul în care nu poate ori refuză să semneze, se va încheia un proces-verbal.
(4) Organul judiciar trebuie să aducă la cunoştinţa inculpatului posibilitatea încheierii, în cursul urmăririi penale, a unui acord, ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei, iar în cursul judecăţii posibilitatea de a beneficia de reducerea pedepsei prevăzute de lege, ca urmare a recunoaşterii învinuirii.

8nseamna ca exista probe care va indica vinovati.

Drepturile se exercita in mod inteligent si tehnic.

Daca vreti sa va exercitati drepturile i mod calificat angajati-va avocat.
Daca va duceti aiurea si o dati cu drepturile e posibil sa va si retina.
Ininte de a va audia va aduce la cunostiinta drepturile dar este doar o fomalitate.

De aceea drepturile trebuie folosite in mod inteligent si strategia se discuta cu avocatul daca vreti sa va aparati.Conventiile europene garanteaza dreptul la aparare prin angajarea de avocat pentu a beneficia si de timpul necesar pregatirii apararii.
Daca conventiile europene pread necesitatea pregatirii apararii e logic ca trebuie sa o faceti inainte de audiere.
Daca vretisa recunoasteti fapta conteaza mai putin drepturile ca oricum nu stiti sa le folositi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 August 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitatea de inculpat....... ce inseamna asta? auraneg auraneg daca intr-o cercetare penala ti se schimba titulatura din suspect in inculpat implica ce? (vezi toată discuția)
Inculpat politie Adrian3333gh Adrian3333gh Buna. Am primit o citatie in care am calitatea de INCULPAT la politie. Din nr dosarului reiese ca plangerea e din 2017. E prima citatie pe care o primesc nu ... (vezi toată discuția)
Calitatea de suspect? denisa_21 denisa_21 Buna ziua, De curand am fost chemat la politie, mi s-a facut si perchezitii, nu s-a gasit nimic suspect, le-am dat ce au cerut. Ieri am fost sunat ca sapt ... (vezi toată discuția)