avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inculpat politie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inculpat politie

Buna. Am primit o citatie in care am calitatea de INCULPAT la politie. Din nr dosarului reiese ca plangerea e din 2017. E prima citatie pe care o primesc nu stiu despre ce e vb decat ca sunt inculpat pt infractiunea de inselaciune. Nu inteleg de ce calitatea de inculpat si nu de ....invinuit s au suspect . mai ales ca nu am habar despre ce este.
Va multumesc
Cel mai bine este sa mergeți cu un avocat sa vedeți impreuna despre ce este vorba. Succes!
Mergeti la politie sa vedeti despre ce este vorba.
Pentru informarea dvs, aveti mai jos drepturile si obligatiile inculpatului in procesul penal.
ART. 83 c.p.p.
Drepturile inculpatului
În cursul procesului penal, inculpatul are următoarele drepturi:
a) dreptul de a nu da nicio declaraţie pe parcursul procesului penal, atrăgându-i-se atenţia că dacă refuză să dea declaraţii nu va suferi nicio consecinţă defavorabilă, iar dacă va da declaraţii acestea vor putea fi folosite ca mijloace de probă împotriva sa;
#M2
a^1) dreptul de a fi informat cu privire la fapta pentru care este cercetat şi încadrarea juridică a acesteia;
#B
b) dreptul de a consulta dosarul, în condiţiile legii;
c) dreptul de a avea un avocat ales, iar dacă nu îşi desemnează unul, în cazurile de asistenţă obligatorie, dreptul de a i se desemna un avocat din oficiu;
d) dreptul de a propune administrarea de probe în condiţiile prevăzute de lege, de a ridica excepţii şi de a pune concluzii;
e) dreptul de a formula orice alte cereri ce ţin de soluţionarea laturii penale şi civile a cauzei;
f) dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret atunci când nu înţelege, nu se exprimă bine sau nu poate comunica în limba română;
g) dreptul de a apela la un mediator, în cazurile permise de lege;
#M2
g^1) dreptul de a fi informat cu privire la drepturile sale;
#B
h) alte drepturi prevăzute de lege.

ART. 108
Comunicarea drepturilor şi a obligaţiilor
(1) Organul judiciar comunică suspectului sau inculpatului calitatea în care este audiat, fapta prevăzută de legea penală pentru săvârşirea căreia este suspectat sau pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi încadrarea juridică a acesteia.
(2) Suspectului sau inculpatului i se aduc la cunoştinţă drepturile prevăzute la art. 83, precum şi următoarele obligaţii:
a) obligaţia de a se prezenta la chemările organelor judiciare, atrăgându-i-se atenţia că, în cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, se poate emite mandat de aducere împotriva sa, iar în cazul sustragerii, judecătorul poate dispune arestarea sa preventivă;
b) obligaţia de a comunica în scris, în termen de 3 zile, orice schimbare a adresei, atrăgându-i-se atenţia că, în cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, citaţiile şi orice alte acte comunicate la prima adresă rămân valabile şi se consideră că le-a luat la cunoştinţă.
#M2
(3) În cursul urmăririi penale, înainte de prima audiere a suspectului sau inculpatului, i se aduc la cunoştinţă drepturile şi obligaţiile prevăzute la alin. (2). Aceste drepturi şi obligaţii i se comunică şi în scris, sub semnătură, iar în cazul în care nu poate ori refuză să semneze, se va încheia un proces-verbal.
(4) Organul judiciar trebuie să aducă la cunoştinţa inculpatului posibilitatea încheierii, în cursul urmăririi penale, a unui acord, ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei, iar în cursul judecăţii posibilitatea de a beneficia de reducerea pedepsei prevăzute de lege, ca urmare a recunoaşterii învinuirii.
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2018
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Oki. Am fost nu am dat nici o declaratie. Sunt inculpat pt 244 al 1. In acelasi dosar sunt si parte vatamata pt infractiunea de talharie. Pe scurt 2 persoane mi au sustras suma de 200 de lei in scara blocului asta dupa ce am fost batut.
Intre timp au declarat ca mi ar fi dat suma de 1200 de lei pentru a le da eu cocaina....(incredibil)
In baza declaratilor celor doi fara nici o alta proba si in ideea ca am avut o condamnare pentru inselaciune procurorul a decis sa inceapa urmarirea penala impotriva mea pt inselaciune...ceva ireal.
Va rog sa imi spune ti ce se poate face avand in vedere ca presupusa fapta este in termenul de liberare conditionata.
Va angajati avocat si stabiliti impreuna cu acesta strategia apararii.
Avocatul dvs o sa mearga sa consulte dosarul si o sa va poata consilia in cunostinta de cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspect intr-un dosar penal Cojocaru Vlad Cojocaru Vlad Ce înseamnă calitatea de a fi suspect intr-un dosar penal și care sunt consecințele atribuite acestei calități ? Ma interesează și drepturile . Am ... (vezi toată discuția)
Calitatea de inculpat....... ce inseamna asta? auraneg auraneg daca intr-o cercetare penala ti se schimba titulatura din suspect in inculpat implica ce? (vezi toată discuția)
Calitatea de suspect? denisa_21 denisa_21 Buna ziua, De curand am fost chemat la politie, mi s-a facut si perchezitii, nu s-a gasit nimic suspect, le-am dat ce au cerut. Ieri am fost sunat ca sapt ... (vezi toată discuția)