avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Dupa cat timp beneficiezi de concediu medical platit?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Dupa cat timp beneficiezi de concediu medical platit?

Buna ziua. Fratele meu a avut un accident de munca in urma cu 4 luni, adica in pauza de masa a vazut pe el un zid fracturandu-i 4 vertebre si piciorul drept. La insistentele angajatorului a declarat ca a cazut pe scari. Angajatorul promitandu-i ca va suporta chelt spitalizarii si ii va plati concediu. In prima luna i-a dat salarul min pe economie, dar in luniile urmatoare nu l-a mai platit. Obligandu-l sa se intoarca la munca desi i-au fost afectati nervii degetelor de la picior. Intrebarea mea este daca mai poate lua vreo masura impotriva angajatorilor si daca isi ia concediu medical daca e platit. Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:45, 20 August 2017
Promisiunile angajatorilor se tin, de obicei, o perioada scurta de timp.
Puteti sesiza ITM cu nr. de inregistrare/ data despre evenimentul produs. In sesizare furnizati date concrete, inclusiv nume de colegi care pot sustine punctul de vedere al fratelui dvs.
Este bine sa solicitati spitalului unde a fost investigat/ tratat medical o nota din care sa reiasa data si ora prezentarii la urgenta, diagnostic, tratament, etc.
Ar trebui sa fie in posesia formularelor de concediu medical, emise de medicul curant/ medicul specialist care l-a tratat, cu cod de accident.
ITM va dispune efectuarea cercetarii evenimentului produs ca accident de munca. Dosarul de cercetare.
Daca dosarul de cercetare va fi avizat de catre ITM, firma va completa formularul FIAM si va inregistra AM, urmand ca fratele dvs. sa beneficieze de prevederile Legii nr.346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Plata prestatiilor si serviciilor se face din fondul national unic pentru AM si BP, la care cotizeaza obligatoriu, lunar, toti angajatorii, prin casa judeteana de pensii.
camelush a scris:

La insistentele angajatorului a declarat ca a cazut pe scari.


Cand si unde a declarat ca a cazut pe scari? A fost totusi cercetatat evenimentul in forma declarata de cadere pe scari si inregistrat ca accident de munca?
In cazul unui accident de munca nu conteaza vechimea in munca sau la locul de munca pentru efectuarea platii concediului medical.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 August 2017
inspectorSSM, utilizator
Accidentul s-a produs in incinta firmei. Colegii l-au dus acasa crezand ca nu e nimic grav. Pe parcursul noptii durerile s-au accentuat si dimineata a mers la spital. Acolo a declarat ca a cazut oe scari,asa cum a fost sfatuit.
Pentru a se cerceta ca AM, evenimentul produs trebuie sesizat la ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste spitalizarea in cazul unui accident Chiolan Chiolan Am avut un accident rutier in drumul de la serviciu spre casa, nu eu am fost sofer, dar eu am fost cel care a avut probleme - o mana si un picior rupte, ... (vezi toată discuția)
Accident la locul de muncă nedeclarat la momentul producerii. se mai poate face ceva după o lună și ceva? Maxy21 Maxy21 Buna ziua. Ma angajasem de 3 saptamani si datorita faptului ca activitatea pe care o desfasuram nu era cea pentru care ma angajasem (ce presupunea fisa ... (vezi toată discuția)
Accident de munca in timpul seviciului bună ziua, am suferit ... amaogrean81 amaogrean81 Accident de munca in timpul seviciului Bună ziua, am suferit un accident de muncă, în timp ce mă deplasam la o alta firmă pentru a îndeplini obligatii ... (vezi toată discuția)