avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident la locul de muncă nedeclarat la momentul ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident la locul de muncă nedeclarat la momentul producerii. Se mai poate face ceva după o lună și ceva?

Buna ziua.
Ma angajasem de 3 saptamani si datorita faptului ca activitatea pe care o desfasuram nu era cea pentru care ma angajasem (ce presupunea fisa postului din anunt si nici cea de la interviul de angajare) ma gandeam sa plec din acea firma. Fiind apriape de sfarsitul lunii am zis sa lucrez pana pe 31 august. Cu 2-3 zile inainte de notificarea de incetare a contractului de munca fiind in perioada de proba de 90 de zile mi-a cazut o rola de hartie de vreo 60 kg pe picior (incaltat fiind in papuci ca asa a hotarat firma ca toti angajatii sa poarte echipamentul lor) se umflase putin zina in care a cazut rola si se invinetise in anumite locuri. Dupa ce am luat legatura cu doamna de la resurse umane si i-am aratat hartia prin care o notificam ca doresc sa incetam contractul de munca a zis ca nu trebuie ca fac ei hartia respectiva (tip) ok. Mi-au dat hartia lor banii si am plecat (31.08.2017).
Problema este ca acum suntem pe 1.10.2017 adica o luna dupa demisie iar piciorul meu este umflat si durerile sunt la fel. De mers pot merge chiar alerga descult sau daca nu ma atinge incaltamintea dar e cumplit cand incerc sa ma incalt sau sa trag un ciorap pe picior.
La palpare se simte ceva tare sub piele parca ar fi oase strambe sau cine stie ce. Eu acum nu am asigurare medicala pentru ca nu lucrez iar medicul de familie nu imi poate da trimitere la radiologie pentru ca nu sunt asigurat iar daca merg la spital trebuie sa platesc atat consultatia cat si radiografia nu mai spun daca o fi nevoie de operarie sau cine stie ce.

Ce pot face in situatia asta ca doar m-am accidentat la munca si echipamentul lor (papuci) cand lucrezi cu lize ,role de 60 kg paleti de 600 kg si in apropierea stivuitoarelor nu pot proteja picioarele angajatilor dar dava aste e echipamentul obligatoriu...

Astept sfaturile dumneavoastra.
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 1 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Lili Radulescu , utilizator 22:46, 12 Octombrie 2017
Evenimentul petrecut la locul de munca trebuia comunicat de angajator la ITM si cercetat de o comisie numita prin decizia angajatorului. Dosarul de cercetare trebuia trimis la ITM si daca erau indeplinite conditiile prevazute de Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, art.5 lit.g), se aviza de catre ITM, iar firma completa formularul FIAM si inregistra AM.
-art. 5 În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Inteleg ca angajatorul nu a facut cele susmentionate, motiv pentru care dvs. nu puteti beneficia de prevedrile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea pentru AM si BP
-art. 18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Puteti sesiza dvs. ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Se va face o ancheta si daca cele sesizate de dvs. se confirma, firma va fi obligata sa cerceteze AM. Inteleg ca nu detineti documente medicale pe care sa le anexati la sesizarea catre ITM, deoarece la data producerii evenimentului nu ati fost la spital pentru investigatii medicale. Este bine sa nominalizati colegi care au cunostinta de producerea evenimentului si pot confirma ca v-ati accidentat la locul de munca. Fara documente medicale, fara mentiuni in raportul de tura despre producerea evenimentului si fara martori va fi greu de confirmat ITM-ului ca evenimentul sesizat de dvs. s-a produs la locul de munca.
In prezent, daca doriti sa faceti radiografie, tratament, operatie, etc. nu aveti alta solutie decat sa platiti costurile daca nu aveti asigurare medicala obligatorie.
Multumesc mult pentru raspuns.
Am trimis firmei un mesaj prin care le-am solicitat sa nu stearga inregistrarile camerelor de supraveghere din fabrica. Martori am caci sunt colegii care m-au ajutat sa ridic rola de jos.
Acum cati vor sa spuna adevarul ramane de vazut la fel si daca s-au sters sau nu inregistrarile camerelor din acea perioada.
Voi face o radiografie pentru a vedea care este problema si daca medicul poate confirma ca vatamarea este rezultatul caderii unui obiect greu pe picior.

Nu am nici o pretentie de la firma in afara de costurile tratamentului.
Inainte de a renunta la respectivul loc de munca m-am gandit sa apelez la concediu medical dar am crezut ca nu este atat de grav si ca piciorul isi va reveni. Se pare ca este destul de serioasa problema daca dupa o luna este aproape la fel.


Inca odata va multumesc pentru raspuns.
Va multumesc pentru ceea ce faceti aici pe site.
Daca am putea sa va recompensam cumva pentru sfaturile dumnevoastra.

O zi buna.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Medicul poate confirma ca vatamarea poate fi datorata caderii unui corp masiv/ greu pe picior dvs. dar nu poate afirma ca evenimentul s-a produs la locul de munca.
De cele mai multe ori, multumirea ca poti ajuta prin cateva sfaturi pe cineva aflat in dificultate este suficienta.
Exista posibilitatea de a apela la consultanta/ consultant, contracost, din partea celor interesati, prin accesarea butonului consultanti, luand legatura cu consultantul dorit si stabilind conditiile contractuale bilaterale.
De acord cu cele mentionate de dl. Popa.
Problema este la stabilirea caracterului evenimentului. Avand in vedere ca nu aveti documente medicale care sa certifice o perioada de incapacitate temporara de munca (certificat medical) mai mare de 3 zile calendaristice de la data producerii, chiar daca se face comunicarea si cercetarea acestui eveniment, el va fi incadrat ca accident usor. La accidentul usor nu se intocmeste FIAM, iar angajatorul nu se va inregistra cu acest accident.
Puteti, totusi, face o adresa catre ITM, dar, mai mult ca sigur, aceasta problema o puteti rezolva in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dupa cat timp beneficiezi de concediu medical platit? camelush camelush Buna ziua. Fratele meu a avut un accident de munca in urma cu 4 luni, adica in pauza de masa a vazut pe el un zid fracturandu-i 4 vertebre si piciorul drept. ... (vezi toată discuția)
Accident de munca CristianMihai2018 CristianMihai2018 Bună ziua! In urma cu o luna am avut un accident de munca fiind vina mea care din pacate sa soldat cu dubla fractura al bratului drept si strivire a ... (vezi toată discuția)
Concediu medical RoxannaValentina RoxannaValentina Am avut un accident in timpul programului de munca , mai exact cand ma duceam la baie. Pe scarile rulante a cazut cineva peste mine si am suferit o fractura la ... (vezi toată discuția)