avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbaterea mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbaterea mostenirii

Buna ziua! Ambii parinti au decedat, mai intai tatal si apoi mama, de aproximativ 4 luni si avem dedezbatut o mostenire culte 2 surori. Mostenirea consta in terenuri, surorile nu vor sa o facem iar titlurile de proprietate se afla in posesia lor. Ce trebuie sa fac si daca sunt presat de vreun termen? Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:10, 21 August 2017
Buna dimineata. In primul rand, mergeti la un notar si faceti o declaratie de acceptare a mostenirii pentru ambii parinti. Astfel, va acoperiti pentru termenul de 6 luni prevazut de lege pentru acceptarea mostenirii.

Apoi, fie incercati sa va intelegeri cu surorile pentru dezbaterea succesiunii la notar, fie va trebui sa introduceti o actiune in instanta pentru dezbaterea succesiunii.

Puteti sa solicitati dvs. notarului deschiderea dosarului succesoral, iar notarul va cita surorile pentru a se prezenta si pentru a aduce titlurile de proprietate. Daca refuza sa se prezinte ori nu sunt de acord cu mostenirea, atunci este clar ca nu veti rezolva lucrurile decat in instanta.
Atata timp cat mostenitorii nu se inteleg sau nu se vor prezenta la notar va trebui sa dezbateti mostenirea la instanta.
Deocamdata ar fi bine sa mergeti la notar pentru a da declaratia de acceptare a mostenirii si ati putea sa mergeti si la avocat ca sa va lamuriti cu toate aspectele juridice daca veti ajunge la judecata.
Va mulțumim !!!
Termenul de opțiune succesorala este 1 an.
6 luni era pe vechiul Cod civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rudele ascund actul de proprietate al defunctului mirc84 mirc84 Salut, Tatal meu a decedat in urma cu mai putin de 6 luni. Acesta detinea o proprietate a carui act de proprietate este detinut acum de catre fratele lui. ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa fac acte de mostenitor maria1956 maria1956 Parintii mi-au decedat in lunile mai si august 2017.Cand am luat in august certif.deces, d-na de la starea civila mi-a spus ca trebuie sa completez o anexa ... (vezi toată discuția)
Mosteniri socela socela parintii mei sunt decedati tata in anul 2000 si mama in anul 2012 in urma cu 5 ani eu am locuit impreuna cu ea dar dupa citva dicutii aprinse am fost nevoita ... (vezi toată discuția)