avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Despre actele pentru buletin si parasirea tarii natale ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Despre actele pentru buletin si parasirea tarii natale a unui minor

Revin cu o intrebare.Daca tatal minorului de 16 ani si 10 luni l.a recunoscut la nastere,apoi l.a parasit si platindu.i de 2 ori pensia alimentara,apoi ne mai dand niciun semn de viata,mai are vreun drept la acest copil?Adica mama fiind stabilita in italia si minorul este in Rom fara buletin,poate sa.i faca buletinul si sa.l i.a definitiv in italia la ea fara a apela la tatal lui sa.i ceara vreo semnatura?V.as multumii daca mi.ati raspunde si mie sigur si cineva in masura si cine a mai trecut prin asa ceva
Cel mai recent răspuns: Elena Mitru , utilizator 15:24, 23 August 2017
Buna ziua,

Depinde daca pana in prezent exista o hotarare judecatoreasca prin care sa se fi stabilit ceva cu privire la minor. Ati fost casatorita cu tatal minorului? Daca da, probabil ca in hotararea de divort scrie si faptul ca minorul are domiciliul la dvs. De asemenea, raspunsul la intrebarea dvs. depinde de anul in care ati divortat sau ati obtinut vreo hotarare privind incredintarea minorului. Inainte de 2011, minorul era incredintat unuia dintre parinti, care nu mai trebuia sa ceara acordul celuilalt parinte pentru obtinerea CI sau pasaportului sau pentru iesirea din tara. In schimb, dupa 2011 legea a stabilit ca ambii parinti trebuie sa se ingrijeasca de copii si chiar daca minorii ramaneau la unul dintre parinti, este necesar acord celuilalt parinte la mai toate formalitatile care il privesc pe copil.
In concluzie, daca nu aveti o hotarare judecatoreasca pronuntata inainte de 2011 prin care instanta sa va incredinteze spre crestere si educare minorul, inseamna ca aveti nevoie de acordul tatalui pentru CI, iesire din tara, pasaport, schimbare domiciliu etc. Daca nu vi-l da de buna voie, trebuie sa il chemati in instanta.
Nu au fost casatoriti legal si nici hotarare judecatoreasca nu au.S.au departit in 2000,2 luni inainte de nasterea copilului...El trebuia sa.i plateasca pensia alimentara care a facut.o doar de 2 ori si apoi pana in prezent,copilul avand 16 ani si 10 luni,el nu a mai dat niciun semn de viata,sa se intereseze de nevoile lui,incercand insusi copilul sa.l contacteze si atunci cand raspunde ii spunea ca nu cunoaste pe nimeni cu acel nume,purtandu.i numele lui.Mai are drept la el,daca nu si.a indeplinit indatoririle de parinte (vreau sa specific ca mama mea nu ar vrea sa.l dea in judecata deoarece nu vrea sa mai aiba contact vizual cu el)
Copilul are drept la el. Nu stiu daca mama dv. are vreo hotarare si ce hotarare, daca scrie in ea pensia etc.
In functie de asta e necesar acordul tatalui sau nu.
Daca e necesar insa, o ordonanta poate rezolva problema in termen destul de scurt. Una sau doua, nu stiu, vazand ca e foarte aproape inceperea scolii si presupun ca vreti sa invatati acolo, in Italia.
Ultima modificare: Miercuri, 23 August 2017
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Ma scuzati daca nu m.am exprimat bine(sunt sora minorului),am intrebat daca tatal mai are dreptul la el,avand in vedere ca au trecut atatia ani de cand nu a participat la intretinerea si cresterea lui deloc.Mama mea are acte din care l.a facut pe el sa.l recunoasca si sa.l treaca pe numele lui.Este nascut in 2000 si pana in prezent i.a platit de 2 ori pensia alimentara in primul sau al2lea an de viata,atat,dupa care nu a mai dat niciun semn.Mama mea vrea sa.i faca buletinul pentru ca nu a reusit la 14 ani avand niste probleme personale in italia si neputand ajunge,iar acum vrea sa vina in tara sa.i faca buletinul si sa.l i.a definitv acolo.Ea vrea sa stie daca dupa atatia ani,el ar mai avea dreptu la copil si daca trebuie sa.i dea semnatura pentru ai face buletinul,pasaportul daca se mai face la cei care au buletin si daca poate trece granita fara aprobarea lui.
Elena Mitru a scris:
Mama mea ar vrea sa poata rezolva asta pana la inceperea scolii
Ma scuzati daca nu m.am exprimat bine(sunt sora minorului),am intrebat daca tatal mai are dreptul la el,avand in vedere ca au trecut atatia ani de cand nu a participat la intretinerea si cresterea lui deloc.Mama mea are acte din care l.a facut pe el sa.l recunoasca si sa.l treaca pe numele lui.Este nascut in 2000 si pana in prezent i.a platit de 2 ori pensia alimentara in primul sau al2lea an de viata,atat,dupa care nu a mai dat niciun semn.Mama mea vrea sa.i faca buletinul pentru ca nu a reusit la 14 ani avand niste probleme personale in italia si neputand ajunge,iar acum vrea sa vina in tara sa.i faca buletinul si sa.l i.a definitv acolo.Ea vrea sa stie daca dupa atatia ani,el ar mai avea dreptu la copil si daca trebuie sa.i dea semnatura pentru ai face buletinul,pasaportul daca se mai face la cei care au buletin si daca poate trece granita fara aprobarea lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce acte ii trebuie unui minor pentru a trece granita Elena Mitru Elena Mitru Buna ziua.Mama mea a fost intr.o relatie de concubinaj cu un barbat acum 16 ani si 10 luni din care a rezultat fratele meu,fiind recunoscut pe numele lui,insa ... (vezi toată discuția)
Cum scoti copilul din tara raluflory raluflory mare dilema mare ! cine ma poate ajuta. sunt si eu la inceput de drum.... speta: mama si tata sunt plecati in italia dar sunt despartiti (nu legal). fetita ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor durata coty2405 coty2405 prietena mea are un copil dintr-o alta relatie dar nu a fost casatorita cu tatal copilului. acum noi locuim in italia si am vra sa il aducem si pe copil dar ... (vezi toată discuția)