avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de imprumut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de imprumut

Buna ziua.
Am o cunostinta care avea o datorie de 1100 de lei la un individ, fost asociat intyr-o firma. Dupa iesirea din asociere, acesta a somat-o sa-i plateasca datoria si cum nu avea banii atunci, a fost dus-a la un notar, prieten foarte bun cu individul, unde au semnat un contract de imprumut. De la 1100 de lei s-a ajuns la 2600 lei, pe care se obliga sa-i plateasca pana la 1 decembrie 2017.
Ce mi se pare suspect este faptul ca notarul a pus-o sa garanteze cu toate bunurile mobile si imobile care compun patrimoniul in momentul semnarii contractului. De asemenea in caz de neplata la termenul stabilit individul fara somatie, fara judecata si fara punere in intarziere o va putea executa silit fara notificare.
De asemenea alt fapt suspect este ca nu se specifica forta majora ca in orice alt contract. Ce se intampla daca in caz de forta majora nu poate plati la termenul respectiv.
Ce parere aveti despre aces lucru? Estwe legal ce a facut notarul imptreuna cu camatarul respectiv? Mie mi se pare ca n-ar fi legal sa fii obligat sa garantezi cu toate bunurile mobile si imobile un imprumut de 2600 lei, imprumut care de fapt e de 1100 lei
Buna ziua,

Sunt legale mentiunile notarului din conventia pe care a autentificat-o in speta prezentata.

In primul rand, orice obligatie valabil asumata este garantata oricum cu toate bunurile (mobile si imobile, prezente si viitoare) ale persoanei care se obliga.

In al doilea rand, mentiunea referitoare la lipsa somatiei (sau a unei alte proceduri prealabile) este totodata legala, fiind materializarea ideii de "intariere de drept", ceea ce implica faptul ca odata ce s-a implinit termenul, debitorul este in intarziere de drept, adica nu mai este necesara punerea in intarziere a sa de catre creditor sau indeplinirea oricarei alte formalitati.

Dacă legea nu prevede altfel sau părţile nu convin contrariul, răspunderea este înlăturată atunci când prejudiciul este cauzat de forţă majoră sau de caz fortuit. Asta este regula, deci faptul nereglementarii in contract o face direct aplicabila (o discutie ar fi fost daca partile ar fi stipulat in contract o derogare de la aceasta regula, in sensul de conveni ca debitorul va raspunde pentru neexecutarea obligatiilor sale chiar si in cazul in care neexecutarea este cauzata de un eveniment de forta majora/caz fortuit).

Faptul ca partile au convenit modificarea sumei rezulta din contractul incheiat in forma autentica deci, in opinia mea, reprezinta o obligatie valabil asumata ce nu cred ca poate comporta discutii pe marginea consimtamantului debitoarei.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare antecontract vanzare-cumparare forta majora coronavirus sorinion61 sorinion61 Buna ziua, Acum 2-3 saptamani, 1 luna am facut un antecontract de vanzare-cumparare pentu o casa si am dat avans 10% din pretul imobiliului. Cand am ... (vezi toată discuția)
Rezervare anulata - neplată din cauza pierderii cardului și actelor, risc solicitare despăgubire Der Arzt Der Arzt Am facut o rezervare pe booking.com pt.un hotel in Grecia.La o sapt.dupa, mi s-a furat cardul,motiv pt.care l-am invalidat.Am uitat de rezervarea facuta odata ... (vezi toată discuția)
Anulare contract auto vsgabriel vsgabriel Buna ziua as dorii sa stiu daca se poate anula un contract auto in conditiile actuale? Mai pe larg in luna Decembrie 2019 am fost la un dealer auto pentru a-mi ... (vezi toată discuția)