avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Calatorie minor in strainatate, dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Calatorie minor in strainatate, dupa divort

As vrea sa calatoresc in strainatate cu copilul meu minor. Dupa divortul din 2008, copilul mi-a fost incrediintat mie. Celalalt parinte nu l-a vizitatat niciodata si nu-l intereseaza copilul.
1. Pot calatori fara aprobarea celuilalt parinte, fara procuri, etc.?
2. E vreo diferenta intre a calatori cu copilul pentru o vacanta scurta fata de situatia in care vreau sa stau cu copilul 1 an in strainatate?
Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 August 2017
sflorin_1316, utilizator
Cel mai recent răspuns: Simi1118 , utilizator 16:09, 26 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti nevoie de acordul celuilalt parinte.
Dar puteti cere in instanta suplinirea acordului.,
Puteti solicita si exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti .
Pentru fiecare trebuie indeplinite anumite conditii. Instanta trebuie convinsa ca este in interesul minorului
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 August 2017
AvTudor_com, utilizator
Depinde:
- daca aveti autoritate parentala exclusiva, da
- daca autoritatea e comuna, musai procura, rspectiv suplinire de acord prin instanta
Copilul mi-a fost incrediintat mie prin hotarare judecatoreasca definitiva. Celalalt parinte are doar drept de vizitare a copilului, dar n-a facut-o niciodata.
Asta inseamna autoritate parentala exclusiva?
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 28 August 2017
sflorin_1316, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti nevoie de o declaratie de acord din partea tatalului minorului.
Dvs. ati divortat pe vremea cand era in vigoare codul familiei, cu mult inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil in care se prevede autoritatea parinteasca exclusiva sau comuna a parintilor.
Prin urmare:
1.Da, puteti iesi din tara impreuna cu minorul fara a avea nevoie de o declaratie de acord.
2. Nu, doar ca ambele situatii, avand in vedere ca prin hotararea de divort s-a stabilit un program de vizita, este indicat sa instiintati tatal printr-o scrisoare cu confirmare de primire despre locatia si perioada in care va aflati peste granitele tarii, chiar daca acesta a inteles sa nu exercite aceste drept prevazut de lege si implicit de hotararea judecatoreasca.

art,30 din Legea 248/2005 mod. si compl.
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
..................................................................................
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate/cărţi electronice de identitate şi care călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau că exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013;
......................................................................................
Ultima modificare: Luni, 28 August 2017
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Sarutmana, va multumesc! Raspunsul imi este de mare ajutor. Toate cele bune!

Alte discuții în legătură

Incredintarea minorului gabi1111 gabi1111 Buna seara sunt o mama careia mi sa incredintat minoru dupa divort ( fara alte specificari) intrebarea me este DACA EU AM MINORUL INCREDINTAT PENTRU AL LUA CU ... (vezi toată discuția)
Ieșire din țară copii minori Alerim R Alerim R Sunt divorțată de 7 ani,hotărârea judecătorească definitiv și irevocabil mi s a încredințat copilul pentru creștere și educare, 13 ani Are copilul. ... (vezi toată discuția)
Scoaterea copilului minor din tara! luminita_gab luminita_gab sunt divortata si vreau sa plec cu copilul din tara! am hotarare definitiva si irevocabila, dar tatal are dreptul de a vizita minorul! ce acte imi trebuiesc? (vezi toată discuția)