Buna ziua, Ma numesc Liana Lammert, sunt din Arad si am lucrat intre anii 1981-2004 le Centrul de calcul Romtelecom (denumirea de atunci). De un an de zile incerc sa iau legatura cu cineva de la Resurse umane Telekom Bucuresti si nu gasesc niciunde nimic. Am primit o adresa de Mail care se pare ca nu este functionala doar in circuit inchis si un nr. telefon la care nimeni, niciodata nu a raspuns. Am discutat cu cativa fosti colegi care au mers in final la Bucuresti (chiar si de 2-3 ori) si au fost categoric refuzati sau nu au fost bagati in seama; l-i s-a invocat chiar motivul ca nu stiu unde este arhiva. Cum, tu ca institutie sa nu stii unde-ti este arhiva ? Este vorba totusi de o institutie importanta, nu de o fabrica de pus capace pe borcan care a functionat trei luni.
Va rog mult sa ma ajutati cu o solutie. Sunteti ultima mea speranta in a ma sfatui cum sa procedez pentru a obtine o nenorocita de adeverinta de care depinde pensia mea (care oricum va fi de mizerie). Va multumesc mult si ma bazez pe ajutorul dumneavoastra.
HG 500/2011
art.8
...
(4^2) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia un extras din registrul privat/public, datat și certificat pentru conformitate, sau o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, astfel cum rezultă din registrul privat/public și din dosarul personal/profesional, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
.....
Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei refuzul angajatorilor de a elibera documentele solicitate de către salariat și prevăzute la art. 8 alin. (4^1) și (4^2).
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor angajatorilor persoane fizice sau juridice de drept privat și autorităților/instituțiilor publice se fac de către inspectorii de muncă.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.