Buna ziua
Tatal meu a decedat acum 10 ani si nu am facut succesiunea,iar mama acum trei luni.In urma lor a ramas un apartament cu trei camere.Sora mea renunta la mostenire.M-ar interesa sa stiu daca taxele notariale se platesc de doua ori,odata pt tata si a doua oara pt mama ,eu facand succesiunea odata pt amandoi?
Multumesc frumos.
Valoarea taxei de 1% care trebuie platita dupa tatal meu se retine din valoarea totala a apartamentului sau numai din 50% din apartament,el fiind jumatate pe numele lui tata si jumatate pe al mamei. Cine hotareste valoarea masei succesurale,aici fiind vorba doar de un apartament cu trei camere,notarul?
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Taxele se percep o singura data, insa pentru ambii defuncti.
Se va dezbate succesiunea dupa ambii parintii.
1. Masa succesorala dupa tatal dvs include cota de 1/2 din apartament.
Se calculeaza valoarea totala a apartamentului (in functie de valorile din grila notariala) si se imparte la 2.
La aceasta jumatate se calculeaza taxele notariale si impozitul.
2. Masa succesorala dupa mama dvs include cota de 5/8 parti din valoarea apartamentului (1/4 din jumatatea tatalui+ jumatatea ei de drept)
La acesti 5/8 se calculeaza si se percep din nou taxele notariale si impozitul
Succesiune
sorineldobre
Respectele mele tuturor ! Vreau sa fac o succesiune in urma decesului mamei mele in 30.08.2023 . Am succesiunea de pe urma decesului tatalui meu in care masa ... (vezi toată discuția)