avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj tehnic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj tehnic

Buna seara.Sociatatea la care lucrez a decis sa trimita in somaj tehnic o parte din angajati.Am fost anuntati cu 2 zile inainte de data la care se incepe perioada somajului tehnic(5.10.09).Intrebarea mea este care sunt criteriile de nominalizare pt peroanele care sunt trimise in somaj tehnic,cu cat timp inainte trebuie anuntat angajatul si care sunt drepturile acestuia, daca are voie sa vada evaluarile facute sau regulamentul intern al societatii privind trimiterea in somaj,daca la sfarsitul perioadei de trei luni imi reincep activitatea sau au dreptul sa inceteze contractul de munca si cu timp inainte trebuie sa fiu anuntata.Mentionez ca lucrez in cadrul departamentului de Contabilitate si societatea a trimis numai personalul tesa, nu si muncitorii( are 3000 de angajati), si nu din toate departamentele,nu au incetat colaborarea cu firmele subcontractoare.Multumesc
Cel mai recent răspuns: bvr , utilizator 09:27, 2 Octombrie 2009
1. Angajatorul este cel care decide perioada, locurile de munca si salariatii care intra in "somaj tehnic".
2. Nu trebuie sa anunte cu un anume timp inainte, dar trebuie intocmita o decizie care se inainteaza la ITM, la care se anexeaza lista cu salariatii respectivi.
3. In aceasta perioada se suspenda CIM, veti primi 75% din salariu si veti sta acasa fiind la dispozitia angajatorului care va poate oricand rechema la serviciu.
au dreptul sa inceteze contractul de munca si cu timp inainte trebuie sa fiu anuntata

Da, angajatorul are acest drept, sa inceteze contractul individual de munca inainte de expirarea perioadei pentru care a fost anuntat somajul tehnic. Puteti fi dat in somaj, art. 65 alin. 1 dar cu respectarea procedurilor legale. Veti primi un preaviz inainte de data desfacerii cu cel putin 20 de zile lucratoare, apoi veti fi chemat sa semnati Decizia de desfacere a CIM sau o veti primi prin posta cu confirmare de primire si o veti semna.
buna.de la 1 octombrie 2009 am intrat in somaj tehnic conform oug nr 28/18.03.2009.nu am beneficiat de concediu de odihna pe acest an fiind programat pe 15 octombrie.in aceste conditii,fiind in somaj tehnic,pot beneficia de concediul de odihna?
Buna dimineata!
Somajul tehnic este una, iar ajutorul de somaj este altceva.
Nu cred ca vrea cineva sa va concedieze, doar sa beneficieze de prevederile ordonantei guvernamentale 18 din 28.03.2009. Ar fi fost mai comod sa desfiinteze posturile si sa va concedieze din motive neimputabile salariatului. Oricum, asa cum spune si Angi F veti primi un preaviz de 20 de zile lucratoare si un salariu compensatoriu.
titi 57:
Concediul in puteti lua dupa reinceperea activitatii. Este posibil ca angajatorul sa recalculeze zilele de concediu de odihna in functie de timpul efectiv lucra. Somajul tehnic nu este timp efectiv lucrat. Deci daca stati mai mult in somaj tehnic, sa nu va speriati daca aveti mai putine zile ramase de concediu de odihna pe anul 2009.
R.C.
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
bvr, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 55 lit. c) marius21 marius21 Art. 55. [felurile incetării contractului individual de muncă] Contractul individual de muncă poate inceta astfel: a) de drept; b) ca urmare a acordului ... (vezi toată discuția)
Reincadrare munca dupa cic ancavasilache ancavasilache Buna, As avea si eu o nelamurire: In 1 oct 2011 urmeaza sa imi inceteze concediul pentru cresterea copilului care implineste 2 ani. Am fost in concediu pe ... (vezi toată discuția)
Lichidare anda_bebeko anda_bebeko Buna ziua, Pana la data de 17 iulie am fost angajata cu 8 ore/zi la angajatorul X, dupa aceasta data semnand un act aditional la CIM prin care am fost ... (vezi toată discuția)