avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere succesiune

Suntem 2 frati vitregi. Tatal nostru a decedat in 10.04.2016. Eu am dat declaratie de acceptare a succesiunii in 8.03.2016. Fratele a depus cerere de dezbatere a succesiunii la notariat in 13.04.2017. In anul 2014, cand tatal era in viata, a facut la notariat contract de vanzare-cumparare cu fratele meu a unei garsoniere ce o detinea si la care eu am renuntat in favoarea fratelui. Acum la dezbaterea succesiunii care urmeaza, fratele vitreg a mentionat in cerere ca pt.constituirea masei succesorale, tatal mai detine doar un mormant la Sibiu si are datorii la administratia financiara reprezentand CASS si impozit pe venituri din inchirierea garsonierei. Va rog sa-mi raspundeti cum este corect sa procedez in aceasta situatie pentru a nu fi pacalita de fratele vitreg, avand in vedere ca parintii mei au fost despartiti cand eram mica si el a fost crescut de tatal nostru. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: alina bataran , utilizator 12:19, 29 August 2017
Pai avand in vedere ca ati dat declaratie de acceptare a succesiunii, trebuie sa va prezentati impreuna cu fratele dvs in vederea dezbaterii mostenirii dupa tatal dvs, mostenire care include acel loc de veci.
Mostenitori veti fi dvs si fratele in cote parti de 1/2 fiecare si tot proportional cu cota mostenita veti suporta impreuna acele datorii la Administratia Financiara.
Mostenitorii dobandesc atat bunurile cat si datoriile.
De asemenea, este si foarte posibil ca fratele dvs sa dea declaratie de renuntare (avand in vedere faptul ca a primit deja un apartament).
Iar in atare situatie va "lasa" si locul de veci si toata datoria.
Nu conteaza ca am dat declaratia de acceptare a succesiunii in termenul de un an iar fratele a depus cererea pentru dezbaterea succesiunii dupa impliniorea termenului de un an? Sau ca ar trebui sa platesc niste bani pentru un bun care a fost vandut deja?
Contează. Din nefericire pentru dvs., chiar contează. Eu m-aș fi informat mai întâi și apoi aș fi renunțat la moștenirea aceasta dacă lucrurile stau așa cum le povestiți.

Pe vremea când tatăl dvs. trăia, nu aveați cum să renunțați la moștenire. Însă, din exprimarea dvs. înțeleg altceva. Înțeleg că la vremea vânzării acelei garsoaniere ați fost și dvs. invitată la notar, așa-i? Și chiar dacă nu știți exact ce ați semnat, ceva ați semnat totuși. Așa e?

Îmi pare că ați consimțit la acea vânzare. Caz în care, garsonierei îi puneți cruce. Iar intrebarea care rămâne este: ce anume vă așteptați să mai găsiți în moștenirea tatălui? Ar mai fi trebuit să fie și alte bunuri care... „s-au evaportat”? Dacă da, încercați să aflați câte ceva despre ele. Dacă nu erau nici atunci (2014) și nu aveau de unde să fie, eu nu m-aș fi grăbit să accept o moștenire cu un loc de veci și datorii mai mari decât valoarea locului de veci. Rezultatul va fi zero - nu veți plăti datorii mai mari decăt veți căpăta din moștenirea aceasta. Dar toată chinuiala dvs. spre a dezbate o moștenire, doar ca să aveți ce plăti din ea, nu-i pe gratis. Era mai ieftină o intrebare adresata unui avocat la vremea cănd trebuia.

Ultima modificare: Marți, 29 August 2017
romascanu, moderator
Sincer, acea declaratie de acceptare a succesiunii este o formalitate. Chiar nu inteleg de ce se cramponeaza toata lumea de ea. Sunt familii care dezbat succesiuni dupa 10 ani si nu a facut nimeni nici o declaratie. Mergand pe ideea asta, ce-ar trebui? Sa fie cu totii decazuti din drepturi pentru ca nu au facut declaratia de acceptare in termen de 1 an si mostenirea sa o culeaga cine..,? E o prostie. Orice mostenitor undeva, cumva a facut acte de acceptare tacita. Chiar si prin faptul ca a dat cu matura prin curte, a facut un act de conservare.
Deci nici declaratia dvs de acceptare, nici faptul ca fratele dvs a formulat cecerea de dezbatere a mostenirii dupa 1 an nu au mare relevanta.
Dvs trebuie sa vedeti faptul ca: fratele s-a ales cu un apartament, iar dvs, prin acea declaratie de acceptare, cu un loc de veci si o datorie. Intrebarea e: stind ca tatal dvs nu mai are si alte bunuri, care a fost ratiunea pentru care v-ati grabit sa dati acea declaratie de acceptare?

Alte discuții în legătură

Renuntarea la mostenirea unui singur bun din masa succesorala stf_stf stf_stf buna seara.va expun urmatorul caz:tatal meu a decedat anul acesta in luna mai singurii mostenitori fiind mama,eu si fratele meu.Mama ne cheama la notariat pe ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama decedata tata vitreg miky68 miky68 mama a decedat acum 5 zile si a ramas sotul ei care este tatal vitreg pentru mine si fratele meu .Ce trebuie sa fac pentru a nu pierde dreptul de mostenitor ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire, consecinte mediaset mediaset Eu si fratele meu am dat declaratie la notar ca renuntam la mostenirea dupa tata in favorea mamei,urmand ea sa mosteneasca de la tata tot si noi sa mostenim ... (vezi toată discuția)