avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntarea la mostenirea unui singur bun din masa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntarea la mostenirea unui singur bun din masa succesorala

buna seara.va expun urmatorul caz:tatal meu a decedat anul acesta in luna mai singurii mostenitori fiind mama,eu si fratele meu.Mama ne cheama la notariat pe mine si fratele meu pentru a da o declaratie de renuntare la un loc de veci pe care l-a cumparat pe numele ei acum doi ani cand si tata traia.intrebarea mea este urmatoarea:daca dau renuntare doar pe acest loc de veci in situatia cand nu se dezbate inca succesiunea dupa tata adica apartament,masina,alte bunuri mobile si alte terenuri pe care tata le detinea in alt judet,se va considera ca am renuntat definitiv la calitatea mea de mostenitor legal la tot ce detineau ei ca bunuri comune?mentionez ca relatiile cu mama si fratele meu nu sunt cordiale si suspectez ca doresc sa obtina o semnatura de renuntare din partea mea care sa-mi afecteze dreptul de mostenire pentru toate bunurile detinute in comun cu tatal defunct chiar daca ei dezbat doar succesiunea pe acest loc de veci.Se poate dezbate o succesiune doar pe un anumit bun?MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:09, 3 Iulie 2015
Daca acceptati acceptati tot, daca renuntati renuntati la tot, nu se poate pe bunuri individual determinate.
Acceptati mostenirea, cu mentiunea ca sunteti de acord ca acel bun sa intre in lotul mamei. La dezbaterea mostenirii.
Aceasta ar insemna sa faca o tranzactie la notar.

Daca nu sunteti de acord cu acel bun trebuie deschis procers si va veti judeca urmand ca instanta sa decida.

Nu se poate renunta la un bun daca face parte din masa succesorala.
Dar...puteti sa nu va folositi de acel bun...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se întâmplă dacă renunț la o parte din moștenire? cami26 cami26 Buna ziua, doresc sa va expun urmatoarea situatie: tatal meu a decedat in 1991 si am facut succesiunea impreuna cu fratele meu pentru un teren arabil si un loc ... (vezi toată discuția)
Succesiune ionescu.mimi ionescu.mimi Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti si mie la urmatoarele intrebari: 1. Daca unul dintre soti moare, iar cei doi soti nu au avut copii, cine are ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune alina bataran alina bataran Suntem 2 frati vitregi. Tatal nostru a decedat in 10.04.2016. Eu am dat declaratie de acceptare a succesiunii in 8.03.2016. Fratele a depus cerere de dezbatere ... (vezi toată discuția)