avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti si mie la urmatoarele intrebari:

1. Daca unul dintre soti moare, iar cei doi soti nu au avut copii, cine are dreptul la succesiune: a) mama defunctului care accepta mostenirea, sau b) atat mama defunctului cat si fratii acestuia.

2. Care sunt bunurile care fac obiectul mostenirii?

3. Defunctul are bunuri mostenite (dupa moartea tatalui). Cum sunt acetea impartite intre mostenitorii legali? Sotul ramas in viata are cat la suta din aceste bunuri?

4. Locurile de la cimitir (concesionate in timpul casatoriei) intra sau nu la mostenire?

Multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 02:31, 29 Ianuarie 2010
1. Sotul supravietuitor, mama defunctului si fratii defunctului;
2. Bunurile mobile si imobile pe care le avea defunctul in momentul deschiderii mostenirii ( data decesului); Partea lui din lucrurile comune achizitionate in timpul casatoriei ( 1/2) si alte bunuri ( pe care le avea dinaintea casatoriei, donatii acceptate + punctul 3);
3. Bunurile mostenite intra in masa succesorala;
4. Locurile de la cimitir nu intra in masa succesorala.
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat
Multumesc frumos pentru promptitudinea raspunsului.
1) Daca nu are descendenti legea cheama la mostenire,alaturi de sotul supravietuitor si dupa ce este stabilita cota-parte cei revine acestuia (1/3 din mostenire),rudele care fac parte din clasa a II -a de mostenitori,alcatuita din ascendentii privilegiati(parintii defunctului) si colateralii privilegiati (fratii si surorile defunctului si descendentii lor ).Acestia vin impreuna la mostenire.
2) Bunurile care fac obiectul mostenirii sunt cuprinse in masa succesorala in care intra toate bunurile patrimoniale ce au apartinut defunctului si se transmit catre mostenitori.Masa succesorala va fi stabilita de catre notar.
3) In masa succesorala intra si bunurile mostenite cat a fost in viata.Sotul supravietuitor ,daca vine la mostenire in concurs cu clasa a doua de mostenitori ( mama,tata,fratii si surorile si descendentii lor,fara limita in grad),va culege 1/3 din mostenire,cealalta parte va fi impartita de ceilalti pe linii sau pe tulpini.
4) Masa succesorala cuprinde toate bunurile defunctului.

O seara buna.
Eu nu inteleg de ce locurile de veci nu intra in masa succesorala , mai ales ca sunt locuri de veci care costa mai mult decat o masina ! :-/

Dupa parerea mea , si locul de veci o sa intre in masa succesorala , iar daca locul de veci a fost doar concesionat , si acest drept de succesiune o sa intre la imparteala .
Depinde de regulamentul de organizare si functionare al fiecarui cimitir.
Doar daca este specificat in mod expres ca se poate transmite concesiunea ( si depinde pe ce termen e constituita).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerva succesorala iancu123 iancu123 la cat se intinde in procent din masa succesorala, rezerva succesorala? (vezi toată discuția)
Sotia are dreptul la mostenire? bettyna bettyna Buna ziua, Am si eu o nelamurire: in cazul in care mostenitorii sunt sotia( d-na A) si copiii decedatului( B si C) pentru toate bunurile realizate si obtinute ... (vezi toată discuția)
In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)