daca sotul dvs avea si dansul limitare de viteza si nu a respectat-o e culpa comuna. dar si asa...:(( pacat de viata acelui om, dar ce sa faca si sotul dvs daca ii sare un om in fata...nici macar la trecerea de pietoni.
daca a fost departe de trecere, clar sotul dvs poate fi achitat.
acum urmeaza cercetarile, ele vor fi "graitoare".
sa vedeti daca nu cumva, drumul nu avea trotuar, omul mergea pe marginea drumului si sotul dvs nu l-a acrosat, daca era din dreapta. deci sunt mai multe variante.nu conteaza prea mult daca cel lovit era treaz sau beat, doar in masura in care s-ar fi dezechilibrat in fata masinii sotului dvs.
sunt mai multe variante.
av.m.vasilescu
Nu are mare relevanta faptul ca victima ar fi fost sub influenta alcoolului, atata timp cat sotul dvs. nu a respectat limita de viteza impusa.Se va incepe un proces penal , importante vor fi insa concluziile obtinute in urma efectuarii expertizei. In functie de acestea, sotul dvs. poate fi judecat, condamnat pentru ucidere din culpa, sau poate fi achitat.
Eu zic ca are importanta si faptul ca victima se afla sub influenta alcoolului si ca aceasta a aparut in fata masini, adica a incercat traversarea printr-un loc nepermis.
Daca sotul dvs circula cu o viteza regulamentara are toate sansele sa fie achitat. In caz contrar se va discuta de o culpa comuna.
Si inca ceva, daca se vor solicta daune, nu uitati sa chemati in garantie firma asiguratoare.
Inteleg situatia disperata in care va aflati, motiv pentru care voi incerca sa va raspund succint intrebarilor dumneavoastra.
Care sunt pasii urmatori? Se formeaza dosar penal pentru ucidere din culpa, iar dupa inregistrarea acestuia la parchet, se va incepe administrarea de probe. (declaratii, raport de expertiza, etc)
Ce ar trebui sa faceti dumneavoastra? Poate ar trebui sa va angajati un avocat specializat in drept penal care va stabili strategia de aparare. Noi, aici pe forum, va putem da doar sugestii raportandu-ne la cele cateva fraze scrise de dumneavoastra. O aparare eficienta impune mai mult decat atat;)
Ce se va intampla dupa terminarea expertizei? Depinde foarte mult de rezultatul acesteia! In conditiile in care se va stabili ca sotul dumneavoastra a avut o conduita culpabila, nerespectand viteza legala, se poate inainta dosarul in fata instantei. Desigur si in cazul expertizei, un avocat poate aprecia daca a fost efectuata in mod legal si eventual poate formula obiectiuni.
Referitor la analizele de sange aflate la dosar, va rog sa retineti ca faza de urmarire penala este guvernata de principiul "lipsei de publicitate" iar in marea majoritate a cazurilor accesul partilor la dosar este restrictionat! Totusi, fata de specificul acestei infractiuni, am convingerea ca vi se va permite consultarea probatoriului chiar si in aceasta faza. Faceti o cerere in acest sens; procurorul are obligatia sa se pronunte asupra ei.
In concluzie, vinovatia sotului dumneavoastra va fi stabilita in mare parte in functie de raportul de expertiza privind dinamica producerii accidentului precum si de celalalte circumstante. Asteptam detalii. Multa bafta!
Fiind vorba de un accident mortal efectuarea unei expertize tehnice judiciare se impune.
In mesajele anterioare se face referire la mai multe abateri de la regulile de circulatie, după cum urmează:
- depasirea vitezei legale pentru portiunea de drum pe care a avut loc accidentul
- traversarea drumului de catre pieton printr-un loc nepermis.
- starea de ebrietate in care se afla pietonul (daca se va dovedi acest lucru)
In mesaj nu se specifica daca drumul avea doua benzi de circulatie, câte unul pentru fiecare sens. Daca situatia eâse prezinta astfel sunt aproape convins ca accidentul nu se putea evita de catre conducatorul autoturismului. Avand toate datele concrete necesare se poate stabili posibilitatea evitarii accidentului. Personal nu cred in existenta unei culpe comune. Inca odata repet: numai calculele vor putea stabili realitatea.
In incheiere va recomand ca la efectuarea expertizei sa va angajati un expert-consilier.
Numai bine va doresc
ing. Ioan Ciobanu - expert judiciar (autovehicule, circulatie rutiera)