avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despagubire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despagubire

Buna ziua
Lucian ma numesc si as dori cateva raspunsuri.
Povestea mea este urmatoarea. Parintii mei detin un lot de pamant undeva la tzara. Pe acolo in anul 2014 s-a montat reteaua de apa rece si canal care alimenteaza municipiul Pascani. Dupa cate am inteles proprietar al retelei este Consiliul Local al Mun. Pascani dar aceasta retea este administrata si exploatata de compania APAVITAL SA Iasi. Cei de la SC APAVITAL SA Iasi au construit si un camin de mentenanta in caz de avarii. S-a despagubit la inceput pentru culturile existente. Conform legii 241/2006 actualizata in 2017 art. 26, alin. 2 ,, Dreptul de servitute se exercită pe toată durata existenței sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare, pentru executarea lucrărilor necesare întreținerii și exploatării sistemelor respective. Exercitarea dreptului de servitute asupra proprietăților afectate de sistemul de alimentare cu apă și de canalizare se realizează cu titlu gratuit pe toată durata existenței acestuia. Dacă, cu ocazia intervențiilor pentru retehnologizări, reparații, revizii, avarii, se produc pagube proprietarilor din vecinătatea sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare, operatorii au obligația să le plătească acestora despăgubiri, în condițiile legii. Proprietarul terenului afectat de exercitarea dreptului de servitute va fi despăgubit pentru prejudiciile cauzate. Cuantumul despăgubirii se stabilește prin acordul părților sau, în cazul în care părțile nu se înțeleg, cuantumul se stabilește prin hotărâre judecătorească." eu inteleg ca au dreptul de servitute gratuita numai pentru conducta de apa care este in pamant dar nu si pentru acel camin. Fiindca logic parintii mei platesc impozit si pentru aceea bucata de pamant pe care este construit caminul. Mentionez ca acel lot de pamnat este intravilan.
Intrebarea mea este: Le pot cere o chirie celor de la SC APAVITAL SA Iasi pe aceea portiune de pamant intravilan pe care este contruit caminul?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:24, 31 August 2017
Depinde de documentele aflate la baza constituirii servitutii, ce despagubiri ati cerut si primit. Chirie nu se poate cere, eventual plata servitutii.
Impozitul il plateste mereu proprietarul.
Bună ziua și Mulțumesc pentru răspuns. Revin cu acest răspuns. S-a dat un fel de despăgubire pentru recolta care era atunci și nimik mai mult. Fiind un teren intravilan automat este și loc de casa, dar având coloana de apa și căminul, nu mai pot construi sau vinde, deci logic părinții mei pierd. Atunci APAVITAL se bucura de profitul pe care îl obține de pe urma terenului. Ce pot face sa pot beneficia de aceea plata a servitutii?
Ultima modificare: Marți, 29 August 2017
Sonyki, utilizator
Mergeti cu actele la un avocat, cu un fel de raspuns nu va pot da o indrumare mai exacta. Trebuie vazut exact continutul actelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate sista furnizarea apei la bloc? david9797 david9797 rog... exista lege care interzice oprirea apei potabile la bloc? sunt restante la bloc.. (vezi toată discuția)
Cabluri de tensiune de la electrica trec prin proprietate. GermanAlex GermanAlex Am o proprietate de cateva hectare prin care trec cabluri de tensiune pe stalpi de la Electrica. Din cauza aceasta am probleme cu vanzarea anumitor loturi, iar ... (vezi toată discuția)
Dreptul de servitute drum privat emillio_c emillio_c Doresc să achizitionez un teren pentru construirea unei case. Terenul a fost dezmembrat, iar pe mijlocul loturilor de teren există un drum privat cu ... (vezi toată discuția)