avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, Părinții mi-au donat o casa+teren+drum ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, Părinții mi-au donat o casa+teren+drum servitute. ...

Bună ziua,

Părinții mi-au donat o casa+teren+drum servitute. Înainte de a-mi dona cele de mai sus (cu 3-4 ani înainte), ei și -au dat acordul notarial pentru vecinii ce au acces la drumul de servitute pentru tragerea utilităților (canalizare+gaze).

Documentația și lucrările pentru conducta de gaze+canalizare au început abia anul trecut, când proprietatea era pe numele meu, inclusiv drumul de servitute.

Întrebarea: acordurile notariale mai aveau valabilitate, sau trebuiau obținute de la noul proprietar ?

Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 22:19, 9 Ianuarie 2025
Buna ziua

Da, acordul dat de parintii dvs este valabil.

Servitutea se inscrie in cartea funciara a imobilului si nu este afectata de transferul de proprietate.

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Da, acordul dat de parintii dvs este valabil.

Servitutea se inscrie in cartea funciara a imobilului si nu este afectata de transferul de proprietate.

Update - în actele de donație îmi are stipulat astfel:

- cota indiviză de X m.p, din terenul în suprafață totală de 700 m.p, situat in extravilan, Nr cadastral, înscris în cartea funciară, cu destinația convențională "cale de acces", dispus astfel:
- parcela A, categoria "arabil";
- parcela Bl, categoria "livadă".

Nu apare ca drum de servitute, ci cale de acces.

Mulțumesc!
Update - conform CF, nu apare stipulat nicăieri "servitute". Aceasta conține doar proprietarii, anul dobândirii, actul prin care s-a dobândit, cota parte și atât.

Declarația dată de părinți în 2020 nu este transmisibilă, deoarece nu apare stipulat "În cazul înstrăinării, se obligă să aducă la cunoștința etc."

Problemă a fost că actul din 2020 a fost semnat de mine, în calitate de mandatar, nu de proprietar.

Pe Extrasul din CF apar ca proprietar din anul 2022. Vecinii au obținut proiectul în anul 2023 + autorizația de construcție în 2024.
Ultima modificare: Joi, 9 Ianuarie 2025
cain2k, utilizator
Buna ziua

Acordul ramane valabil. Autorizatia de constructie a fost emisa in baza acestui acord.

Chiar si fara acord, conform Codului Civil (art 621), daca trecerea prin altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare, proprietarul este obligat să permită trecerea prin fondul său a reţelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă, de natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor şi a cablurilor electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum şi a oricăror alte instalaţii sau materiale cu acelaşi scop.
Mulțumesc - dar conform alineatului 3:

"(3) În toate cazurile, proprietarul are dreptul la plata unei despăgubiri juste. Dacă este vorba despre utilităţi noi, despăgubirea trebuie să fie şi prealabilă."

Și din câte înțeleg din textul prevederii, este vorba de lucrări de extindere ale UAT, nu pentru persoane fizice.

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Acordul ramane valabil. Autorizatia de constructie a fost emisa in baza acestui acord.

Chiar si fara acord, conform Codului Civil (art 621), daca trecerea prin altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare, proprietarul este obligat să permită trecerea prin fondul său a reţelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă, de natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor şi a cablurilor electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum şi a oricăror alte instalaţii sau materiale cu acelaşi scop.

Ultima modificare: Joi, 9 Ianuarie 2025
cain2k, utilizator

Alte discuții în legătură

Bună ziua am cumpărat un teren cu acces din drum privat pt ... Zalau2021 Zalau2021 Bună ziua Am cumpărat un teren cu acces din drum privat pt care am drept de servitute de trecere cu piciorul și mașina menționat în extrasul CF. Am ... (vezi toată discuția)
Noul cod civil 2014 - drum servitute - acces extindere retea gaz luk2011 luk2011 Pentru a ma putea racorda la reteaua de gaze , am nevoie de acceptul vecinilor proprietarii unui drum privat , drum de pe care s-ar face extinderea de retea ... (vezi toată discuția)
Acces utilitati Tamara Cobzariu Tamara Cobzariu Cum este legal sa pot beneficia de toate utilitatile administrative,daca calea mea de acces (drept servitute pietonal si cu autoturismul)este proprietate ... (vezi toată discuția)