Părinții mi-au donat o casa+teren+drum servitute. Înainte de a-mi dona cele de mai sus (cu 3-4 ani înainte), ei și -au dat acordul notarial pentru vecinii ce au acces la drumul de servitute pentru tragerea utilităților (canalizare+gaze).
Documentația și lucrările pentru conducta de gaze+canalizare au început abia anul trecut, când proprietatea era pe numele meu, inclusiv drumul de servitute.
Întrebarea: acordurile notariale mai aveau valabilitate, sau trebuiau obținute de la noul proprietar ?
Dvs ati pus o intrebare, daca acordul notarial dat de parintii dvs unor vecini pentru trecerea utilitatilor este valabil si dupa transferul de proprietate.
Raspunsul este da. La momentul acela, ei erau proprietari.
Articolul la care am facut referire este din codul civil. Pentru retelele edilitare de alimentare cu apa, canalizare, energie electrica etc exista legi/reglementari mai speciale, dar din cate inteleg nu e cazul aici.
De asemenea nu vad de ce va legati de despagubiri.
1. da, codul civil spune ca proprietarul terenului are dreptul la o justa despagubire, proportionala cu paguba suferita (lipsa de folosinta sau altceva)
2. aceasta despagubire ar fi trebuit ceruta de parintii dvs cand si-au dat acordul. Azi e tardiv pt ca a intervenit prescriptia.
3. chiar daca parintii dvs au agreat cu vecinii plata unor despagubiri, daca nu au solicitat executarea silita pana acum a intervenit prescriptia.
Prin urmare nu se mai pune problema unor despagubiri.
Am impresia ca dvs aveti o disputa cu acei vecini si vreti sa ii constrangeti sa face ceva anume folosindu-va de dreptul de proprietate asupra acelui drum de trecere. Din pacate pt dvs aveti fix zero sanse sa obtineti ceva pe calea asta.
Cautati alta varianta de rezolvare, chiar constrangere a vecinilor, ca varianta cu acordul pt utilitati nu va ajuta.