avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza grafologica
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza grafologica

Buna dimineata,

Ma poate ajuta cineva cu informatii legate de expertizele grafologice?
Concret:
- permite tehnica actuala expertizarea prin comparatie a vechimii semnaturilor aplicate pe un document?
- exista posibilitati tehnice de comparatie intre vechimea unui text (la imprimanta) si vechimea semnaturilor aplicate pe un document?

Va multumesc anticipat,
Roberta
Cel mai recent răspuns: Qubik , utilizator 13:29, 14 Septembrie 2010
Este vorba despre o expertiza grafica sau grafoscopica, grafologia este altceva.
Tarifele pentru expertizele grafice le gasiti pe saitul www.inec.ro
Despre ce vechime este vorba? 1 an, 2, 3 10, 20, 50? Documentul a fost redactat cu cerneala, pasta de pix, creion ? Oricum o datare nu se poate face se poate face doar o estimare.
Documentele nu se pot data prin metoda C 14 din foarte multe motive pe care nu le detaliez, principalul fiind precizia care este multumitoare pt geologi sau arheologi.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Mai 2010
Qubik, utilizator
Aceasta expertiza are valoare ca mijloc de proba, testul poligraf nu are valoare, nu e recunoscut nicaieri in lume ca mijloc de proba.
Conteaza foarte multe in expertiza grafica ina aceste aspecte le stiu doar expertii. Exista caracteristici generale si individuale ale scrisului pt fiecare scriptor. Exista situatii in care un numar mic de semne grafice contin suficiente elemente individualizatoare prin care sa poata fi identificat autorul. Cand e vorba de ceva f important (cum ar fi crima organizata, omorul, terorismul etc.) trebuiesc valorificate toate elementele urmele si probele puse la dispozitie. O astfel de expertiza poate fi completata de una fizico-chimica prin care sa se stabileasca daca materialul scriptural are aceleasi caracteristici cu cel din instrumentul ridicat la perchezitie, o expertiza traseologica prin care sa se stabileasca daca scrisul a fost realizat cu un anume instrument scriptural, expertiza ADN (fiind vorba de material textil exista posibilitatea ca autorul sa fi lasat urme de material biologic in timpul scrierii, urme invizibile ochiului liber. Dupa cum vedeti exista mai multe posibilitati de valorificare a unei urme, depinde de ce se urmareste si mai ales de suma de care dispuneti pentru a plati expertizele.
Pare ca va pricepeti...
Oare, se poate stabili daca un document (listare, stampila, semnatura) a fost facut in 2010 in loc de 2007?
Bunul simt imi zice ca NU, insa vocea sperantei...
Odata cu inaintarea in varsta scrisul se dezorganizeaza. Daca persoana a semnat in 2010 si are un scris mai dezorganizat decat in 2007 atunci asta este un indiciu, alfel nu se poate stabili.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza grafologica matar matar unde se poate executa o expertiza grafologica a unor documente? e posibila si fara prezenta persoanei respective?e posibila expertiza comparand de exemplu o ... (vezi toată discuția)
Expertiza grafoscopica, scris de mana/de tipar cum pot fi comparate? nans nans Buna ziua, Am si eu o curiozitate si as dori daca se poate sa primesc un raspuns avizat. Se poate face o exertiza grafoscopica dupa un inscris care a fost ... (vezi toată discuția)
Se pot folosi mijloc de proba amprente in procesul civil?? aidu aidu Un testament olograf. Nu poate fi recunoscut scrisul pt ca nu exista niciun termen de comparatie. Poate fi stabilita identitatea autorului prin orice mijloc ... (vezi toată discuția)