avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas si pensie CAP
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas si pensie CAP

Buna ziua,

Mama mea a primit pensie de urmas din 1996 si pensie CAP din 1997.
In ianuarie 2017, a primit decizie prin care i se solicita sa restituie suma de 6200 lei, pentru ca nu are dreptul sa primeasca 2 pensii. Mama are 25 de ani lucrati in CAP.
In februarie 2017 a primit pensia minima si proprire 180 ron/ luna.
In satul care locuieste mama, majoritatea femeilor sunt vaduve si
primesc 2 pensii, una de
urmas si pe cea de CAP.
Cazul mamei mele este singular in zona. Am mers la CAS Slatina si mi s a spus ca nu are dreptul sa primeasca 2 pensii.
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
Va multumesc anticipat,
Ultima modificare: Miercuri, 30 August 2017
Mariana Neacsu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 14:32, 5 Aprilie 2019
Legea 263/2010

Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

De asemenea, o persoana beneficiara a unei pensii publice nu poate cumula doua pensii diferite in sistemul pensiilor publice.
Cornel Vasile a scris:

De asemenea, o persoana beneficiara a unei pensii publice nu poate cumula doua pensii diferite in sistemul pensiilor publice.

Dar până în 1997 se putea, deoarece legea permitea cumularea pensiei de urmaș cu pensia personală de la CAP.
Mama userului a primit pensia cumulată legal, deoarece s-a pensionat în 1997.
Care este textul de lege ?

Eu am gasit in Legea 3/1977 in vigoare la acea data
art.5
(1) O persoana poate primi o singura pensie integrală de asigurări sociale.
.....
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Septembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Intrebarea dvs este justificata și foarte bine pusă, deoarece inainte de integrarea pensiilor din agricultura in sistemul public de pensii era admisa cumularea pensiei proprii din agricultura cu pensia de urmas dupa sot din sistemul public de pensii.
In present pensile agricultorilor au fost introduse in sistemul public de pensii si nu se mai poate primi doua pensii din acelasi sistem de pensii.
DAR, legea prevede că un drept odată dobândit, rămâne până la sfârșitul vieții în cazul pensionarilor.
Legea nu se poate aplica și retroactiv în cazul pensionarilor cu 2 pensii cumulate.
Doar pensia de C.A.P.(de agricultor) s-a putut cumula cu pensia de urmaș la vremea respectivă.
`
P.S.
Cunosc foarte bine din experiență proprie, deoarece și eu am în familie beneficiar pe pensie C.A.P.(pensie de agricultor) cumulată cu pensia de urmaș după soțul decedat, acordate în condițiile explicate mai sus.
Bună ziua,
Tatăl meu daca a lucrat la CAP și a fost angajat, poate să obțină 2 pensii? Este pensionar din 1999 sau 2000, când a ieșit la pensie pe drept pentru limita de vârstă, dar unde a lucrat a fost încadrat că muncitor necalificat. Lucra o zi și o zi era liber. In ziua libera muncea la CAP ( și avea cai, căruță, plug, toate utilajele necesare). Daca merg la primărie să cer aceste norme realizate, ar putea primi în plus la pensie?
Și mama mea a lucrat la CAP, însă ei nu i-au trecut normele realizate de fiecare data, astfel că nu a reușit să strângă minimum 15 ani pentru a se pensiona, iar de la primărie au spus că NU se pot trece normele de la tatăl meu la ea. Așadar au muncit atâția ani ( multe dintre normele realizate nici nu au fost trecute) și ei nu pot beneficia de nimic în plus? Va rog sa mă ajutați cu un răspuns.
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2019
Utilizator_avocat.net, utilizator

Alte discuții în legătură

180 lei pensie pentru 34 ani de munca dandanaua dandanaua Persoana pensionată a lucrat 17 ani în CAP (are norme pentru 17 ani integrali în CAP) si 17 ani (1973-1992) la stat, in comert. In cei 17 ani lucrati in ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas AlexAntip AlexAntip Am si eu o intrebare: mai am dreptul la pensie de urmas in situatia urmatoare? Tatal meu a decedat in anul 1998. In prezent eu am implinit varsta de 26 de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotia supravietuitoare si pensia proprie mmus mmus Buna ziua, Bunicul meu a decedat in mai 2008. La data respectiva era pensionar, beneficiind de pensie la limita de varsta si de pensie CAP, bunica mea fiind ... (vezi toată discuția)