avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie minor orfan de un parinte, in grija bunicii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie minor orfan de un parinte, in grija bunicii

Buna,

Fiica prietenei mele, ANA, are 13 ani si este de un an in ingrijirea bunicii sale din partea mamei. Mama sa a decedat acum un an. Tatal fetei este in Italia de 11 - 12 ani; nu stiu daca are sau nu forme legale. Pensie alimentara i-a platit cam un an, doi dupa ce s-a nascut. Mentionez ca parintii Anei s-au casatorit cu cateva zile inainte de nasterea acesteia si casnicia lor a durat, in fapt, doar 6 - 7 luni, ulterior fiind divortati. Acum el are doi copii in Italia si traieste impreuna cu acestia si mama lor cu care ar intentiona sa se casatoreasca. In aceasta vara a invitat-o si pe Ana, dar s-a dovedit ca invitatia nu a fost pentru vacanta ci pentru ca aveau nevoie de menajera si baby-sitter la cei mici.
Ce demersuri legale exista pentru ca bunica Anei sa poata obtine custodia asupra ei, iar tatal fetei sa nu o poata obliga sa devina servitoarea familiei lui, avand in vedere ca mai mult de 10 ani nu l-a interesat deloc soarta ei.

Va multumesc, M.
Cel mai recent răspuns: mada_dima , utilizator 10:01, 6 Octombrie 2009
daca exista o hotarire de divort in care se mentioneaza ca minora este incredintata spre crestere mamei si se stabileste si un cuantum a pensiei alimentaare in sarcina tatalui se poate face o actiune judecatoreasca pentru abandon de familie pe numele tatalui. se mai poate cere decaderea din drepturile parintesti pentru tata si incredintarea spre crestere a minorei bunicii materne.
bunica fetei va trebui sa investeasca instanta de judecata cu o actiune avand ca obiect incredintarea minorei spre crestere si educare, catre dansa.
asta in cazul in care tatal minorei nu a solicitat dansul incredintarea fetei, pe cale judecatoreasca.
in cazul in care vor solicita acest lucru si bunica si tatal fetei, bunica va trebui sa dovedeasca ca este in beneficiul minorei sa-i fie incredintata dansei.

decaderea din drepturile parintesti se solicita pt motive temeinice !!
asa cum au indicat si coleegii meei, poate formula o actiune prin care sa solicite incredintarea ;i stabilirea domiciliului la bunica dar totodata se poate solicita si suspendarea exercitiului drepturilor parintesti ale tatalui , care spuneti ca nu s-a mai ocupat de minora de circa 11 ani.
La formularea unei actiuni de solicitare a incredintarii minorei spre crestere si educare, de catre bunica, sau de catre tata, ori chiar de catre amandoi, exista posibilitatea ca, in luarea deciziei pe cale judecatoreasca, sa se tina cont si de parerea fetei care va implini 14 ani in martie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort ! gogudany gogudany Intrebare? Daca sotia castiga minora cu drept de intretinere ,poate sa iasa din tara fara acceptul meu?s-au s-o duca la parintii ei s-o creasca,daca eu ma ... (vezi toată discuția)
Caderi din drepturi VILCU MARIA CRISTINA VILCU MARIA CRISTINA Buna ziua. Ma numesc Vilcu Maria si acum 5ani am avut o relatie nelegitima timp de 3 ani din care a rezultat o fetita. Fostul meu concubin nea parasit acum ... (vezi toată discuția)
Adopþie prin cãsãtorie rodicaotetea rodicaotetea de curând m-am căsătorit, iar soţul meu are o fetiţă de 11 ani, există vreo procedură legală prin care pot înfia acest copil? (vezi toată discuția)