avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiunea in revendicare imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiunea in revendicare imobiliara

Buna ziua,
Este sau nu imprescriptibila actiunea in revendicare imobiliara?
In acest sens,in literatura juridica de specialitate am vazut opinii contrare-C.Barsan este in sensul imprescriptibilitatii acestei actiuni,iar autori ca G.Boroi,E.Chelaru spun ca aceasta actiune este prescriptibila in termen de 30 de ani...;)As vrea sa aflu si opiniile dvs. in acest sens.
Va multumesc anticipat tuturor!
O zi cat mai buna!:)
Cel mai recent răspuns: luiza2008 , utilizator 10:44, 4 Octombrie 2009
intr-adevar exista voci in doctrina care sustin ca actiunea in revendicare imobiliara ar fi prescriptibila in 30 de ani. C. Birsan sustine imprescriptibilitatea ei. jurisprudenta merge tot pe imprescriptibilitate. Imprescriptibilitatea actiunii in revendicare imobiliara s-ar trage din perpetuitatea dreptului de proprietate, sustin unii autori. Uzucapiunea se poate opune unei actiuni in revendicare, insa aceasta nu inseamna ca aceasta devine prescriptibila, asa cum v-au arata deja si postarile anterioare. Exista insa largi discutii in doctrina despre ce se intampla cu dreptul de proprietate al uzucapatului, parerile fiind impartite, deoarece asa cum am aratat acesta este perpetuu,si astfel nu putem vorbi nici despre o transmitere a lui in cazul uzucapiunii, asa cum nu putem vorbi nici despre stingerea lui. Dar asta este deja o alta discutie...
Si eu merg pe ideea imprescriptibilitatii actiunii in revendicare imobiliara pornind tot de la principiul perpetuitatii dreptului de proprietate,dar si de la faptul ca acest drept nu se pierde prin neuz.
Totusi,pe ce se bazeaza cei care sustin ideea prescritibilitatii acestei actiuni? O parte a doctrinei are ca fundament art. 1890 C. civ. care prevede ca toate actiunile,atat reale cat si personale,nedeclarate de lege ca imprescriptibile si pentru care nu exista un termen de prescriptie stabilit prin legi speciale,se vor prescrie in termen de 30 de ani...;)
Insa personal raman la convingerea ca aceasta actiune este imprescriptibila.
De multe ori nu prea inteleg unele opinii, de genul: prescriptibila in termenul de 30 de ani?
De unde? Unde scrie asta? De ce?

In decretul privind prescriptia scrie expres ca nu se aplica dreptului de proprietate!
Si atunci de unde ideea ca dreptul de prop. ca ar fi prescriptibil in 30 de ani?
Pe cand solutia mi se mare relativ simpla: daca altcineva a dobandit dreptul de proprietate prin uzucapiune (sau un alt mod oarecare), celui care intenteaza actiunea in revendicare ii lipseste calitatea de proprietar!
Nu e nevoie de exceptia prescriptibilitatii...
Pentru ca, daca o alta persoana nu dobandeste intre timp proprietatea (prin uzucapiune sau cum o fi), atunci nu vad cum s-ar putea argumenta pierderea dreptul de proprietate, indiferent de timpul trecut...

Iar fundamentarea asta cu "caracterul perpetuu al dreptului de proprietate" pe cat de frumos suna, pe atat de inutila e: in lege nu exista nici un text de lege care sa spuna ca dreptul de proprietate se pierde intr-un interval de timp oarecare (repet, nu ma refer la care o alta persoana sau statul dobandeste dreptul de proprietate)... asa ca nu e nevoie de cuvinte si fundamentari mari aici!

Cum ziceau latinii aia? "ubi lex non distinquit, nec nos distinguere debemus"... sau ceva pe aici pe undeva!

Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
ContSters56778, utilizator
In genere , actiunea in revendicare imobiliara e imprescriptibila .
Prin exceptie (avulsiunea , spre exemplu , ce rezulta dintr-o accesiune imobiliara naturala) e supusa unui termen de prescriptie de 1 an .
daca altcineva a dobandit dreptul de proprietate prin uzucapiune (sau un alt mod oarecare), celui care intenteaza actiunea in revendicare ii lipseste calitatea de proprietar!

Iar daca a operat uzucapiunea , aceasta trebuie constata si pronuntata de catre instanta de judecata , pe cale de actiune, sau de exceptie.

Nu poate fi invocata din oficiu, ci trebuie invocata de catre persoana care justifica un interes (spre deosebire de prescriptia extintiva, ce poate fi inovocata din oficiu de catre instanta de judecata ).

Deci,ca regula, actiunea in revendicare imobiliara e imprescriptibila , si prin exceptie prescriptibila.
Actiunea in revendicare este imprescriptibila!

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate teren Sandu Marian Sandu Marian Exista undeva o prevedere care spune ca dreptul de proprietate asupra unui teren stapinit peste 30 de ani, nu mai poate fi atacat? (vezi toată discuția)
Uzucapiune scurta FLORINTACHE FLORINTACHE Buna ziua. Am o actiune prin care am solicitat nulitatea unui titlu de proprietate si la fond am castigat. Primesc acum apelul partii adverse si acolo se ... (vezi toată discuția)
Invocarea prescripției pe cale de excepție. timbrarea la valoare ContSters221975 ContSters221975 vad ca invocarea prescriptiei pe cale de exceptie, potrivit ncc intrerupe prescriptia.. fata de aceasta imprejurare, credeti ca cel ce invoca prescriptia ( ... (vezi toată discuția)